novosti-kliziste rizvanoviciDugotrajne kiše pokrenule klizište u Rizvanovićima kod Prijedora. Mnogi stanovnici mesta uložili čitavu ušteđevinu u domove koji se sada zbog nevremena ruše.

Očaj meštana u zaseoku Kadirići u Rizvanovićima kod Prijedora! Posledice prošlogodišnjih majskih poplava i višemesečnih kiša uzimaju danak, jer je voda pokrenula klizište u naselju smeštenom na brdu. Zemlja se pokrenula i ugrozila osam kuća.

Najviše je stradala porodična kuća Seada Kadirića, koja više nije bezbedna za stanovanje.

– Ne znam šta ću. Kuća samo što se ne sruši. Zidovi su ispucali, sve je uništeno. Godinama smo gradili kuću, a sada je otišla kuhinja, spavaća soba, dvorište, ma sve. Osiguravajuće društvo kaže da nismo osigurani za klizišta. Ne znamo kuda ćemo – kroz suze priča Sead Kadirić, Prijedorčanin sa švajcarskom adresom.

U rodnom selu obnovio je porodičnu kuću, gde mu dolazi porodica tokom cele godine. Međutim, sada ovde nisu bezbedni.

Nije samo stradala njegova kuća, već su i susedne ozbiljno oštećene. Delovi zemlje su se rascepili, pa su nastali kanali, a zemlja se pomera svakog dana.

– Meštani su očajni. Mnogi su svu svoju ušteđevinu uložili u obnovu kuća, uradili ih po nasavremenijim standardima, a sada se sve raspada. Neki su i sami pokušavali da saniraju klizište, konsultovali su se sa projektantima, izlivali betonske potpore, ali zemlja se i dalje pomera. Plašimo se da će biti sve gore, jer je ovo celo naselje na brdu – kaže Zijad Hamzić, predsednik Saveta Mesne zajednice Rizvanovići.

Prema rečima Stanka Markovića, koordinatora projekata infrastrukture u Odeljenju za stambeno-komunalne poslove Grada Prijedora, grad je sanirao brojne posledice od majskih poplava, ali su sredstva ograničena.

NEMA NOVCA

– Dosta je urađeno kada je reč o sanaciji posledica od poplava, ali grad Prijedor više nema sredstava, pa se mora osloniti na donatorska. Imali smo pregovore sa UNDP. Međutim, niko od donatora ne želi da prihvati rekonstrukciju kuća, dok se objekat ne izmesti iz zone klizišta. Klizišta su ugrozila i stambene objekte u Crnoj Dolini, Čarakovu, Omarskoj, Ljubiji i Hambarinama kod Prijedora, a rešenje se još traži – kaže Marković.

Tekst i foto – novosti.rs
Video – RTRS