pressrs-voda donja ljubijaNe znam za vas, ali da se mene pita, u onaj turističko-televizijski “šit” od spota gde viču “I ovo je Bosna i Hercegovina” stavio bih 150 stanovnika mesta Donja Ljubija kod Prijedora, koji u 21. veku tope sneg da bi napravili j..enu supu!

Naime, dok se u “normalnom” svetu čista i pitka voda smatra prvorazrednim ljudskim pravom, a na belom pokrivaču isključivo se skija, sanka i grudva, “donji” Ljubijci već 15-20 godina žive na srednjovekovni način: ujutro ili kada god treba zahvataju lopatama sneg, pa to onda na šporetima zagrejavaju, tope i dezinfikuju, da bi na kraju mogli da kuvaju.

– Zašto da se, kao u famoznom TV spotu, prikazujemo boljima nego što jesmo, kada imamo ovakvu zimsko-gurmansku atrakciju samo 10 kilometara od Prijedora i nekoliko desetina metara od gradskih vodovodnih cevi?! A leti imamo još veću senzaciju, kada ti nesrećnici, ni krivi ni dužni, sakupljaju kišnicu da bi se istuširali, oprali veš i suđe – kaže moj komšo.

Šalu na stranu, valja znati da su stanovnici ljubijskih naselja Novi put i Stari put, među kojima prednjače stari, bolesni i invalidi, pre rata i demokratije imali najurednije moguće vodosnabdevanje, što je još jedna potvrda nazadovanja i uzaludnosti BiH i njenog upravljačkog aparata, koji i dalje ne mari za poluraspalu vodovodnu mrežu nasleđenu od “mrske” Austrije i nekadašnjih proletera. Tačnije, ljubijska i ostale supe i čorbe od snega razotkrivaju svu bedu, jad i čemer BiH, koja leži na vodi, a nesposobna je da rešava najosnovnije probleme u vezi s tim.

bojan recevic– Dok mnogi ljudi u zemlji nemaju vodu, iako uredno plažajućkomunalije, poreze i ostale harače, glavni i odgovorni trube da nema novca za zamenu ili revitalizaciju starih vodovoda. A odakle im onda za masne plate, “beli hleb”, odvojeni život, službene automobile i ostale beneficije koje sebi dele šakom i kapom – pita se komšo.

Na tom tragu mnogi kažu da je u bh. pretis loncu sve odavno sazrelo za jednu “veliku nuždu”. Ali, ovaj put, na tapetu će biti svi domaći i strani opsjenari i šampioni u prevođenju naroda žednog preko vode. Preciznije, ako se ubrzo ne opamete, otići će niz istu tu vodu.

Press RS