Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da će sve što započeto u ovom gradu biće i urađeno, da su on i njegovi saradnici izabrani da vrate grad na mjesto koje zaslužuje i da je to njihov jedini zadatak i zadatak koji nema cijenu.

“Mene kao gradonačelnika, moje saradnike i sve časne ljude u ovoj Gradskoj upravi ništa neće pokolebati ni omesti da nastavimo putem kojim smo krenuli. Sva podmetanja, zle namjere i sabotaže samo nas čine još jačim da se izborimo, dokažemo i radimo još više”, rekao je Pavlović na konferenciji za medije u povodu rada u prvih sto dana mandata.

On je naveo da je očekivao da će doći na stabilan budžet, ali da malo koji dan od dolaska na dužnost nije naišao na prepreku i problem, da je došao na ustaljen sistem gdje je navike teško mijenjati, ali da je odluka nove vlasti da radi transparentno i pošteno, u interesu građana.

“Žao mi je samo što svaki trenutak pojedinci koriste da na ružan način prezentuju sve ono što mi radimo i za šta se zaista istinski borimo, ali veliki broj poruka građana koji mi se svakodnevno obraćaju dokazuju da sam na pravom putu i s tog puta neću skrenuti”, naglasio je Pavlović.

On je podsJetio da je u ovom periodu kreiran budžet grada, za oko tri miliona manji od prošlogodišnjeg, da ukupan deficit iznosi 4.225.521 KM, od čega su 1.350.041 KM potpisani a nerealizovani ugovori i da je na njegovu molbu dobavljač u projektu LED rasvjete prihvatio da se obaveza prema njemu od 850.000 KM isplati u dvije rate.

“To su momenti kad se ni krivi ni dužni nađete u mat poziciji i da zbog nečijeg nepromišljenog poteza budete prinuđen da za nešto molite”, rekao je Pavlović.
On je kao novinu najavio i obaveze preduzeća i ustanova čiji je grad osnivača da gradu dostavljaju redovno mjesečne izvještaje o pravdanju novca koji grad doznači.

“Mi uvodimo domaćinsku praksu i svako je dužan da vodi računa o tome, a novimenovanim direktorima je skrenuta pažnja na to, rashodi moraju da prate prihode i pred njima su visoki ciljevi uz obavezne uštede. Budžet nije rupa bez dna. Sredstva iz budžeta će dobiti samo onima kojima je najneophodnije”, istakao je Pavlović.

On je najavio i analize kojima će se doći do uštede troškova gdje se krenulo od troškova za prevoz radnika Gradske uprave, zatim kontrole trošenja abraziva kod izvođača radova zimskog održavanja lokalnih puteva, kontrole javne rasvjete, te da će isto primjenjivati na sve poslove.

“Kreće održavanje makadamskih puteva koje će se isto tako kontorlisati. Neće se moći izvesti pet kamiona, a fakturisati 50”, naglasio je Pavlović.

On je dodao da je zahavljujući brojnim razgovorima sa visokim zvaničnicima koji su dolazili u Prijedor izvjesno ulaganje 15 miliona maraka u zaštitu od poplava, mimo osam miliona maraka koje su već ranije dogovorene za regulaciju vodotaka Gomjenice i Miloševice, rekonstrukcija bolnice mimo projekta energetske efikasnosti od četiri miliona maraka i nabavka opreme, izgradnja novog vrtića za koji se traži odgovarajuća lokacija, sanacija krova škole u Donjoj Dragotinji i fiskulturne sale škole u LJubiji, izgradnja dječijeg igrališta u LJubiji, završetak industrijske zone Celpak i izgradnja nove kod Janjića pumpe, izgradnja dva kružna toka i rekonstrukcija željezničke pruge LJubija – Prijedor.

Poručio je građanima novih naselja da je za njih najvažnije to što je nađeno zakonsko rješenje za legalizaciju zemljišta na kojem imaju kuće i da očekuje da sav posao bude završen do kraja godine, podsjećajući da se taj proces odužio jer dio građana nije obnovio zahtjev za legalizaciju, a dio nije naznačio tačnu adresu.

Govoreći o investicijama, Pavlović je najavio da očekuje da će uskoro finalizovati razgovore sa dvije italijanske, jednom slovenačkom i jednom američkm firmom, a da od bratimljenja s opštinom Inđija očekuje partnerstvo kad su u pitanju investicije.

Za višegodišnji problem kanalizacije u naselju Tukovi, Pavlović je najavio da će biti raspisan tender za izbor firme koja će izvršiti uvid u do sada izgrađenu primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu i sagledati kako se može završiti i tercijarna mreža, a za novi vodovod Crno vrelo da će biti pušten u oktobru, ne bude li nepredviđenih okolnosti.

U završnoj fazi je projekat rekonstrukcije ulice Milana Tepića i izgradnje biciklističke i trim staze na Pećanima, za šta će u maju biti raspisan tender, a na inicijativu građana Gašića naselja biće zatvoren saobraćaj za motorna vozila na malom podvožnjaku.

Povećana su davanja za novorođene bebe, svim studentima koji su konkurisali stipendija je odobrena, grad po prvi put učestvuje u projektu Ponosne kartice Republike Srpske, kao i u projektima Ritam Evrope i biciklistička trka Beograd-Banjaluka.

“Uspjeli smo mnogo toga, pa i za sto dana, iako će mnogo toga od nekih naših građana naići na osudu. Ali, vjerujte, više me ne interesuju političke igre, komentari na društvenim mrežama onima kojima ništa nije dobro, već me samo i isključivo zanimaju rezultati”, poručio je Pavlović.

prijedorgrad.org