Policijski službenici Policijske uprave Prijedor evidentirali su slučaj izbjegavanja prekršajne odgovornosti vlasnika motornog vozila, za počinjeni prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, čime je počinjeno krivično djelo „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“.

Vlasnik motornog vozila M.K. iz Prijedora, koji je upravljao vozilom u vrijeme počinjenog prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, registrovanog radarskim sistemom „TruCam“, naknadno je, u cilju izbjegavanja prekršajne odgovornosti, nadležnoj policijskoj stanici za obradu prekršaja, dostavio podatke drugog lica iz Prijedora, navodeći ga kao vozača koji je u momentu prekršaja upravljao vozilom.

Pokretanjem prekršajnog postupka kod nadležnog suda protiv navodnog počinioca prekršaja, utvrđeno je da je vlasnik vozila svjesno i uz pristanak tog drugog lica, dostavio njegove podatke, izbjegavajući prekršajnu odgovornost i sankciju za počinjeni prekršaj.

Na taj način osumnjičeni M.K. je počinio krivično delo „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“, za koje će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, protiv lica M.K., biti dostavljen izvještaj.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vlasnike motornih vozila i vozače da u slučaju počinjenog prekršaja koji se evidentira radarskim sistemima, nadležnoj policijskoj stanici za obradu prekršaja, dostavljaju vjerodostojne podatke kada je u pitanju vozač koji je u vrijeme prekršaja upravljao vozilom, jer Policijska uprava Prijedor vrši provjere u sistemu evidentiranih prekršaja i dostavljenih podataka.

Podsjećamo da je u skladu sa zakonskom regulativom, vlasnik, odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom, dužan da na zahtjev ovlaštenog lica, dostavi podatke o identitetu lica kojem je dao vozilo na upravljanje.

PU Prijedor
Foto – ilustracija