Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je ugovore sa dva od 20 korisnika, kojima su po javnom pozivu dodijeljeni plastenici sa dodatnom opremom.

Riječ je o projektu “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, koji Gradska uprava Prijedor već drugu godinu realizuje sa Humanitarnom organizacijom “Muslim eid” iz Sarajeva.

– Ove godine na javni poziv prijavilo se 96 korisnika, a nakon što su nadležne komisije obišle sve porodice i sagledale sve dokumente kojima dokazuju svoj status, izabrano je 20 porodica – rekao je Đaković.

On je naveo da će, zbog epidemiološke situacije i preporučenih mjera, ugovori narednih dana biti potpisani sa korinicima u manjim grupama, a nakon toga će početi montaža plastenika i priprema za sadnju.

Korisnici će dobiti plastenik površine 100 metara kvadratnih sa sistemom za navodnjavanje, foliju i sadnice za prvu sezonu.

Osim toga, biće organizovane stručne edukacije iz oblasti plasteničke proizvodnje kako bi novi korisnici stekli potrebna znanja i vještine za obavljanje ove proizvodnje.

Ukupna vrijednost projekta je oko 53.000 KM. Donator i Gradska uprava Prijedor stimulišu ovaj način nabavke plaćanjem 80 odsto troškova po plasteniku, a trošak po jednom korisniku je oko 540 KM.

SRNA