pravoslavna nova godinaVećina Prijedorčana Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekala je u kućnoj atmosferi, manji broj u ugostiteljskim objektima, a doček na otvorenom, za koji je ranije bila zadužena Svetosavska omladinska zajednica Prijedor, nije organizovan već treću godinu.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić potvrdio je da je Pravoslavna nova godina dočekana molitveno i da je u svim pravoslavnim hramovima ovog namjesništva u ponoć služen moleban.

U Centru javne bezbjednosti Prijedor zabilježili su jedno krivično djelo lažne prijave i tri saobraćajne nezgode sa dva lakše povrijeđena lica i pričinjenom materijalnom štetom.

Hitnu pomoć posljednja 24 časa zatražilo je tridesetak pacijenata uobičajene patologije, bez intervencija zbog upotrebe alkohola ili pirotehničkih sredstava koja su, znatno manje nego ranijih godina, pratila doček Nove godine.

Prijedorski vatrogasci proveli su mirnu noć, a u porodilištu prijedorske bolnice tokom protekle noći rođene su dvije bebe, dječak i djevojčica.

U Prijedoru, kao i u drugim gradovima Republike Srpske neradni je dan za organe lokalne samouprave i republičke organe i organizacije, javna preduzeća i ustanove i druge koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru, s tim da su obavezni da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostvarivanja godišnjeg fonda radnih dana.

Svi privredni subjekti /pravna lica i preduzetnici/, registrovani na području grada Prijedora, danas mogu raditi u skladu sa internim aktima.

SRNA