Porodicama poginulih boraca koji su bili pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske danas su u Prijedoru uručene monografije o ratnom putu ove jedinice.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Oštra Luka Dušan Mastikosa rekao je da će zahvaljujući ovoj monografiji ostati upamćeni borba, zasluge i stradanje pripadnika ove brigade.

“Želja nam je bila da se borci Šeste sanske pješadijske brigade nikad ne zaborave, a da generacije koje dolaze nastave da čuvaju i brane svijetlu tradiciju i Republiku Srpsku kao najvredniju tekovinu njihove borbe”, rekao je Mastikosa u obraćanju porodicama poginulih.

Komandant ove ratne brigade Miroslav Radaković podsjetio je da je izrada monografije trajala gotovo pet godina, da je njena pretpromocija bila na Dan opštine Oštra Luka, a promcija na Dan brigade.

“Nas koji smo učestvovali u izradi ove monografije prvenstveno je vodila želja da ispunimo ljudsku obavezu i moralni dug prema najboljim borcima koji su život ugradili u temelje Republike Srpske jer sve što se ne zabilježi živi koliko i svjedoci događaja, a nakon toga se zaboravlja ili dobija drugu interpretaciju”, rekao je Radaković.

On je naveo da sa pravom i ponosom uvijek kaže da je ratni put Šeste sanske pješadijske brigade bio veličanstven – Korenica i Jasenovac 1991. godine, pa dalje Grmeč, Glamoč, zapadna Krajina, Doboj, Vozuća, Ozren, Gradačac, Pelagićevo, Bratunac, Sarajevo, Trnovo.

“Nema mjesta gdje jedinice Šeste sanske nisu učestvovale i mislim da je rijekta brigada koja je dala toliki doprinos. To kažem odgovorno, znajući i sve druge jedinice, ali sigruno svi pripadnici Šeste sanske i danas, bez obzira na to što se vremena mijenjaju, mogu sa ponosom da to kažu”, istakao je Radaković.

On je dodao da mlade generacije, pogotovo oni koji su emotivno vezani za prostor Sanskog Mosta, čitajući ovu knjigu mogu cijeniti sav doprinos boraca Šeste sanske pješadijske brigade u stvaranju Republike Srpske.

Zahvalnicu Gradskoj upravi Prijedor za finansijsku podršku za štampanje monografije primio je načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić.

Događaju su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Dragan Mastikosa, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica i čelnici gradske Boračke organizacije Zoran Predojević i Radovan Rajilić.

SRNA