Povodom 14.novembra međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa, Organizacije žena i mladih gradskog odbora DNS Prijedor zajedno su organizovali i sproveli akciju preventivnih pregleda građana u prostorijama Mjesnog udruženja penzionera u Ljubiji za mještane ovog prijedorskog naselja.

Cilj ove akcije bilo je upoznavanje građana sa ovim oboljenjem te preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja dijabetesa kao i pružanje savjeta i upoznavanje građana u pogledu prevencije i promjene stila života.

-Tokom akcije medicinski radnici su građanima mjerili šećer u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i visinu, te indeks tjelesne mase, koji predstavljaju značajne faktore rizika za nastanak dijabetesa tipa dva – rekla je predsjednica organizacije žena GO DNS Prijedor, doktorica Slavica Popović.

Ona je istakla da najveći broj građana koji imaju problema sa šećerom, više od 90 odsto njih, boluje od dijabetesa tipa dva i oni često nemaju nikakve simptome, pa bolest prolazi asimptomatski zbog čega je nazvana “tihi ubica”.

Prema riječima doktorice Popović, prevencija podrazumijeva promjenu stila života, odnosno promjenu ishrane, fizičku aktivnost, regulaciju tjelesne težine i prekid pušenja, što su ujedno i faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa dva.

-Ova današnja akcija, u kojoj su učestvovali mladi članovi DNS-a, samo je jedna u nizu naših aktivnosti kojom mladi ljudi pokazuju da su aktivni u svim aspektima života – istakao je vršilac dužnosti predsjednika Organizacije mladih Gradskog odbora DNS Prijedor Bojan Martić.

On je izrazio zadovoljstvo odzivom građana današnjoj akciji i njihovoj spremnosti da i na ovaj način brinu o svom zdravlju.

Priredio – www.prijedordanas.com