Grad Prijedor objavio je konačne rezultate konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu gdje su, od 169 prijavljenih kandidata, pravo na stipendiju ostvarila 73 đaka.

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije Stevica Dronjak rekao je danas Srni da su najčešći eliminacioni faktori bili nepotpuna dokumentacija i ocjena iz vladanja niža od primjernog, te da su nakon objave preliminarnih rezultata dva kandidata uložila prigovore, ali su oba bila neosnovana.

“Pravilnikom smo definisali da je opšti kriterijum primjerno vladanje, a imali smo mnogo prijava sa nižim ocjenama iz vladanja. Neki učenici ili roditelji nisu vodili računa kakvu dokumentaciju prilažu, iako smo ih pozivali da prije podnošenja zahtjeva dođu u Odjeljenje za društvene djelatnosti i lično se informišu”, naveo je Dronjak.

Dronjak je naglasio da je novina u odnosu na prethodne godine što se prvi put dodjeljuju tri vrste stipendija, te je tako prema uspjehu u školi odabrano 35 đaka, dok je po socijalnom statusu i po deficitarnosti zanimanja pravo na stipendiju ostvarilo po 19 đaka.

“Bitno je istaći da je gradonačelnik donio novi Pravilnik o učeničkim i studentskim stipendijama, a njime su prava proširena, kako u odnosu na prijašnje konkurse, tako i u odnosu na konkurse u drugim lokalnim zajednicama”, istakao je Dronjak.

On je najavio da će službenici Odjeljenja za društvene djelatnosti pozvati učenike kojima je odobrena stipendija da dostave brojeve tekućih računa.

“Punoljetni učenici moraju imati otvoren račun na svoje ime. Nakon što se obavi taj dio posla, uslijediće potpisivanje ugovora o stipendiranju”, najavio je Dronjak.

Mjesečna stipendija za srednjoškolce iznosi 70 KM i isplaćuje se 10 mjeseci.

Javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog ciklusa za akademsku 2019/2020. godinu biće objavljen u petak, 22. novembra.

Prijedor-stipendije-deficitarna zanimanja

Prijedor-stipendije-socijalni status

Prijedor-stipendije-uspjeh