Skupština grada Prijedora donijela je odluku o pristupanju izradi Prostornog plana grada za period 2020-2040. godina koji obuhvata područje unutar administrativne granice grada, odnosno površinu od oko 834 kilometra kvadratna.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora Mirjana Komljenović rekla je da važeći strateški dokument ističe krajem godine, a da je, osim zbog toga, donošenje novog prostornog plana potrebno i radi realizacije strateških projekata u gradu.

Komljenovićeva je navela da su to projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, poput izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, oblast elektroenergetike, kao što je izgradnja dalekovoda Banjaluka-Lika u Hrvatskoj, te u oblasti gasifikacije poput izgradnje magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom trasom Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

“Izradom plana treba da se obezbijede i pretpostavke za plansko korištenje i upravljanje postojećim prirodnim resursima i stvorenim potencijalima, uz očuvanje životne sredine i uvažavanje principa integralnog održivog razvoja”, navela je Komljenovićeva u obrazloženju odluke.

Skupština će, u skladu sa posebnim propisima koji regulišu zaštitu životne sredine, donijeti akte o izradi procjene uticaja ovog strateškog dokumenta na životnu sredinu, a javnost će biti uključena kroz javni uvid i raspravu.

Izrada plana predviđena je Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2019. godinu i Programom rada Skupštine grada Prijedora za 2019. godinu.

SRNA