Za 30.sjednicu Skupštine grada bilo je najavljeno devet tačaka dnevnog reda koji je usvojen nakon gotovo tri časa rasprava i pauza sa 19 glasova za, sedam protiv i četiri uzdržana.

Odbornici Skupštine grada Prijedora odbacili su prijedloge gradonačelnika Milenka Đakovića da se u dnevni red današnje sjednice uvrste tačke u kojima bi se parlament izjasnio o mišljenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i presudama Okružnog suda u Prijedoru kojima su osporeni akti ovog zakonodavnog organa doneseni na prethodnim sjednicama.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pozvalo je Skupštinu grada Prijedora da preispita svoje dosadašnje postupke i preduzme potrebne korake u skladu sa Poslovnikom koji bi išli u pravcu vraćanja na stanje prije 4. septembra ove godine kako bi se omogućilo da situaciju u vezi sa Komisijom za izbor i imenovanje Skupštine grada Prijedora razriješi nadležni sud u upravnim sporovima koje je pokrenulo Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Okružni sud u Prijedoru ranije je donio presude po tužbama bivšeg člana Odbora za žalbe Skupštine grada Prijedora Pantelije Panića i bivše direktorice Centra za socijalni rad Prijedor Milene Miodragović u korist tužilaca i naložio Skupštini da osporena akta poništi i nova donese u roku od 30 dana.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić rekao je da za izjašnjavanje o mišljenju Ministarstva uprave i lokalne samourpave Republike Srpske i za presudu po tužbi Milene Miodragović ima vremena jer je rok 30 dana, a da su odbornici i na septembarskom zasjedanju odbili da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o presudi po tužbi Pantelije Panića.

Mišljenje Ministarstva proslijeđeno je Skupštini grada Prijedora 18. oktobra, presuda po tužbi Milene Miodragović 14. oktobra, a presuda po tužbi Pantelije Panića 28. juna ove godine.

Gradonačelnik Prijedora prihvatio je Mešićevo obrazloženje da još ima vremena za izjašnjavanje o dvijema tačkama koje je on predložio, ali je zatražio da se Skupština izjasni o prijedlogu koji se tiče presude po tužbi Pantelije Panića, budući da je u tom slučaju rok istekao krajem jula.

Izjašnjavajući se o Đakovićevom prijedlogu da se tačka uvrsti u današnji dnevni red, za su bili DNS-a, SDP BiH i četiri od pet odbornika SDS-a, uzdržani su bili predsjednik Skupštine, koji je iz SDA, i peti odbornik SDS-a, dok su protiv bili odbornici SNSD-a, PDP-a, DF-a, samostalni odbornici i preostala dva odbornika iz SDA.

Odbornici su sa 11 glasova za i 19 protiv takođe odbacili prijedlog gradonačelnika da se sa današnjeg dnevnog reda povuče Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća “Zavod za izgradu grada Prijedor” čiji predlagač i izvjestilac je samostalni odbornik Ranko Kolar.

Prema Đakovićevim riječima, ta tačka nije u skladu sa zakonskim i poslovničkim procedurama za donošenje opštih akata i njeno eventualno usvajanje dovelo bi takođe do zahtjeva za ocjenu zakonitosti koji su već obilježili rad Skupštine grada Prijedora u ovoj godini.

Odbornici Skupštine grada Prijedora prihvatili su danas prijedlog odbornice DNS-a Olivere Brdar-Mirković da se sa dnevnog reda današnje sjednice povuče Informacija o stanju u oblasti amaterizma u kulturi na području grada Prijedora budući da su se u vezi sa ovom tačkom pojavile određene kontorverze.Tačka nije bila na prvobitnom dnevnom redu današnjeg zasjedanja, objavljenom 15. oktobra, ali se pojavila u izmijenjenom dnevnom redu, objavljenom tri dana kasnije.
U toj informaciji, čiji izvjestilac je koordinator Koordinacionog tijela kulturno-umjetničkih društava i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi Nebojša Aleksić, od 14 KUD-ova i udruženja čiji rad se sufinansira iz budžeta grada, našlo se 13, a ne i jedno od najmlađih, najaktivnijih i u najvećem usponu – Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.

Zbog neslaganja sa sadržajem same informacije, ali i sa tim da je za izvjestioca određen Nebojša Aleksić, otvoreno pismo odbornicima Skupštine grada Prijedora uputili su Željko Šormaz iz Udruženja za očuvanje tradicije, Mladen Stakić iz KUD-a “Kozara” i Milana Lukić iz KUD-a “Šarenica” koji su podsjetili na to da je krajem prošle godine osnovano i Koordinaciono tijelo KUD-ova i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi radi bolje međusobne saradnje.

Skupština grada Prijedora zatražiće od Ministarstva uprave i lokalne samouprave i od Vlade Republike Srpske da preduzmu određene mjere i upozore gradonačelnika Prijedora u cilju otklanjanja nedostataka u funkcionisanju gradske uprave i saradnje sa Skupštinom grada.

“Imajući u vidu da je očita opstrukcija gradonačelnika u pogledu saradnje sa Skupštinom grada, obavezuje se predsjednik Skupštine grada da ovaj zaključak dostavi Vladi Republike Srpske i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave kako bi isti mogli preduzeti odgovarajuće mjere protiv nezakonitog rada i djelovanja gradonačelnika grada Prijedora”, rekao je u ime skupštinske većine šef Kluba SNSD-a Dalibor Pavlović.

Odbornici su ovaj zaključak usvojili sa 18 glasova za, nijednim uzdržanim i devet protiv nakon što su najveći dio današnjeg zasjedanja posvetili raspravi o utvrđivanju odgovornosti gradonačelnika u vezi sa neizvršavanjem akata koje je donijela Skupština grada, a koju je predložio i čiji izvjestilac je bio odbornik DF-a Mirsad Duratović.

Duratović je rekao da su razlozi za preispitivanje rada gradonačelnika neizvršavanje skupštinskih zaključaka, neinformisanje odbornika o fazama izvršenja zaključaka čija realizacija je u toku, neizvršavanje amandmana Skupštine grada, neodgovaranje na odbornička pitanja, kašnjenje odgovora, zadržavnje odgovora koje načelnici odjeljenja pravovremeno proslijede gradonačelniku i nedostavljanje izvještaja o internim revizijama.
“To je u neku ruku ometanje odbornika u pripremanju sjednice”, rekao je Duratović novinarima u Prijedoru večeras nakon završetka sjednice.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je u ovoj godini od 109 odborničkih pitanja u pisanoj formi odgovoreno na 98, a od 31 zaključka 14 je u cjelosti realizovano, 12 je u realizaciji i pet još nije izvršeno.

“U vezi sa amandamnima koji su doneseni i izdovjena sredstva, sve i jedan je izvršen amandman ili su u toku. Skupština je donijela zaključke koje je donijela i ja to ne želim diskutovati, osim da je ovo jedna obična politizacija”, rekao je Đaković.

Preostale četiri tačke, koje je takođe inicirao Duratović i na njima insistirao mjesecima, ovaj odbornik je povukao, a radilo se o informacijama o izvršenju zaključaka i amaidmana usvojenih u Skupštini grada od decembra 2018. do avgusta 2019. godine i o realizovanim i nerealizovanim projektima na sanaciji šteta nastalih u poplavama 2014. godine u posljednjih pet godina godina, te izvještajima o realizaciji ugovora u kojima je grad ugovorna strana u prošloj i ovoj godini.

www.prijedorgrad.org