sjeti me se-odrzana pretpremijera (1)Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u Prijedoru je održana pretpremijera kratkog dokumentarnog filma „Sjeti me se“.

Radi se o prvom filmu Prijedorčanke Azre Hodžić, studentkinje dramaturgije na Univerzitetu New York, a ujedno i prvi film u produkciji Udruženja Prijedorčanki „Izvor“.

Film je priča o djeci koja su u ratu prerano ostala bez roditelja, toliko rano da im je oteto i sjećanje na njih.

Nakon što je film prikazan organizovana je i panel diskusija na kojoj se govorilo o tome kako lično sjećanje učiniti javnim.

Prema riječima Edina Ramulića, aktiviste „Izvora“, film „Sjeti me se“ će distribuirati Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu iz Njujorka kao dio globalne online kampanje obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, s ciljem skretanja pažnje na dugoročne posljedice prisilnog odvođenja i „nestanaka“ roditelja na njihovu djecu.

sjeti me se-odrzana pretpremijera (2)-Osim prikazivanja filma „Sjeti me se“ i panel diskusije, u sklopu obilježavanja sedam dana ljudskih prava, naše Udruženje će zajedno sa inicijativom „Jer me se tiče“ i Centrom za mlade „KVART“ iz Prijedora, 10. decembra organizovati već tradicionalni protestni marš, kojim će biti skrenuta pažnja na kršenja ljudskih prava koje se dešavaju i ovdje u Prijedoru ali i širom Bosne i Hercegovine – rekao je Ramulić

Film je snimljen uz podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i prvi je u nizu filmova koje Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ namjerava realizovati kao vlastiti prilog izgradnji kulture sjećanja u Prijedoru i Bosni i Hercegovini.

Dokumentarni film „Sjeti me se“ premijerno će biti prikazan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) 9. decembra sa početkom u 18:00 časova.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com