Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas o mogućnosti saradnje na projektima koji su značajni za Hrvate koji žive u Prijedoru i Hrvate povratnike sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske koja je u Prijedor stigla posredstvom ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Delvekija.

“Obje strane su iskazale volju da učestvuju zajednički u projektima koje je moguće izvesti, a za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe zakonske tenderske procedure”, rekao je Đaković.

On je izrazio zadovoljstvo veoma operativnim sastankom te najavio da će se u budućnosti realizovati više zajedničkih projekata koji su od interesa za građane hrvatske nacionalnosti koji žive na području Prijedora.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izjavio je novinarima da je cilj sastanka bio u funkciji stvaranja uslovi za održivi povratak i mogućnosti poboljšanja položaja i uslova života Hrvata u Prijedoru

“Drago nam je da smo naišli na otvorena vrata i modele saradnje koji će doprinijeti kvalitetnijem životu ne samo Hrvata nego svih onih koji žive na području grada, a gdje još uvijek nisu realizovani infrastrukturni projekti”, rekao je Milas.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je izjavio da , iako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH, gdje je za 2800 porodičnih kuća obezbijedila građevinski materijal u vrijednosti od 314 miliona kuna, vidljivo je da potrebe još uvijek postoje.

“Uz zajedničko angažovanje nastavićemo projekte stambenog zbrinjavanja svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a koristićemo i fondove Evropske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja”, rekao je Mažar.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja hrvatskih građana koji žive na prostoru grada nakon kojeg je organizovana posjeta Fabrici keksa “Mira” u Prijedoru.

www.prijedorgrad.org