Na 36. Dragotinjskim večerima u Kneževini Gornja Dragotinja i Marini u Potkozarju, kod Prijedora, predstavljena je antologija krajiških ojkača „Pjevaj, ori, prozore otvori“ Nenada Grujičića, u izdanju RTS-a i Brankovog kola.

Primjere muških i ženskih ojkača čitali su mladi dramski umjetnici Marija Brdar i Milovan Srdić. Publika je sa velikim zadovoljstvom i poštovanjem pratila pročitane primjere rimovanog deseteračkog dvostiha:

„Pjesmu pjevam, ustima ne zjevam,/ ko me sluša, zna da pjeva duša“, „ Oj, Mladene, ti si moro znati/ da će ti se ime pominjati“, „Jorgovane na Baniji mojoj/ šalji miris izbjeglici svojoj“, ”Teško časti kad robuje vlasti,/ tuđoj vlasti u vrijeme propasti“, „Moja mala u kuku široka,/ igra kolo, udara sa boka“, „Oj, ojkačo sa moga Korduna,/ Vrgin Mosta, Vojnića i Slunja“, „ Ja se, dragi, zaljubila u te/, ko kazaljka u sitne minute“, „Nemoj,mala, da bi drugom dala/ što je moja ruka milovala“, „Oko kola stoje advokati,/ ne daju mi pjesmu zapjevati,“, „Širi kolo sa Kozare lolo,/ širi veće bolje se okreće“, „Oj, rozgačo, rozgalice stara,/ ti si pjesma Ravnije` Kotara“, „Evo mene rumena ko ruža,/ udovica kraj živoga muža“, „Ličanka sam, govor me odaje,/ po govoru ja se prepoznajem“, „Kupus, krompir i vrća slanina,/ od to troje nema ogrizina“, „Podigni mi kecelju, dragane,/ samo pazi da te ne prepane“.

U besjedi o fenomenu ojkačkog deseteračkog dvostiha, Nenad Grujičić je istakao da u ovom novom šestom dopunjenom izdanju antologije krajiških ojkača po prvi put u srpskoj kulturi pojavljuje se „Riznica imena pjevača ojkače“.

Tu se nalazi oko 1500 imena darovitih pjevačica i pjevača ojkače kroz vrijeme, počevši od sredine 19. vijeka pa do današnjih vremena, iz Bosanke Krajine, sa Banije i Korduna, iz Like i Dalmatinske Zagore, pa onda i iz Vojvodine, Beograda i njegove okoline, i još nekih mjesta u Srbiji (Kragujevac) gdje se nalaze i uveliko žive i rade prognani Srbi Krajišnici u ratovima krajem 20. vijeka.

Posebno duševljenje u publici izazavalo je Grujičićevo navođenje iz knjige imena pjevača ojkače iz Gornje Dragotinje i Marina, među kojima su prisutni bili i,najstarija, Mileva Drča i, namlađi, Radovan Egić.

Banija.rs