srna-oebs-ljudska pravaTrećina preporuka ombudsmana za ljudska prava u BiH protiv kršenja ljudskih prava se u potpunosti ispoštuje, trećina djelimično ili sa zakašnjenjem, a trećina se ne ispoštuje, rekao je pomoćnik ombudsmana i šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije Predrag Radosavljević.

„Mi time nismo zadovoljni. Mi jesmo preventivni mehanizam zaštite ljudskih prava i nemamo mogućnost da sankcionišemo, ali insistiramo konstantno da se broj ispoštovanih preporuka poveća“, rekao je Radosavljević novinarima u Prijedoru gdje su danas predstavljeni mehanizmi zaštite ljudskih prava koje pruža Institucija ombudsmana u BiH.

On je naveo da u prijavama kršenja ljudskih prava dominiraju žalbe na mobing na radnom mjestu, diskriminacija na nacionalnoj i etničkoj osnovi, te diskriminacija na osnovu obrazovanja i pola.

„Mi istražimo svaki prijavljeni slučaj i ako se pokaže kršenje ljudskih prava dajemo preporuke počiniocu, pratimo provođenje tih preporuka, a o neizvršavanju preporuka obavještavamo više organe i, u konačnici, zakonodavne organe na niovu Republike Srpske, Federacije BiH, Distrikta Brčko i BiH“, pojasnio je Radosavljević.

Lica pokrenuti mogu druge psotupke dgej se preproruka koristi kao dokaz da je došlo do Besplatna i dostupna svakom Svako lice s emože obratiti sjediše u bl kanc u sarajevu brčkom livnu mostaru može se izjaviti žalba poštrom mejlom čak i telefonom ako se nije u prilci drugačije obratiti

Službenik za ljudska prava banjalučke kancelarije OEBS-a Igor Ličina rekao je da broj pritužbi ombudsmanu iz godine u godinu raste, da se najviše žalbi odnosi na kršenja građanskih i političkih prava u vezi sa radom pravosuđa, na kršenja prava iz radnog odnosa i na kršenje odredaba o zabrani diskriminacije.

Prezentaciju o mehanizmima zaštite ljudskih prava koje pruža ombudsman u Prijedoru je danas organizovala Misija OEBS-a u BiH u partnerstvu s Institucijom ombudsmana za ljudska prava u BiH s ciljem da se aktivnosti ove institucije približe i stanovništvu u dijelovima zemlje u kojima ne postoji direktan pristup ombudsmanu.

Prezentaciji su prisustvovali gradske uprave i nevladinih organizacija koje se bave ranjivim kategorijama stanovništva.

SRNA