srna-promocija knjige trinaesti stepenikU prijedorskoj čitaonici je promovisana zbirka pjesama “Trinaesti stepenik” pjesnika iz Doboja Jovanke Stojčinović-Nikolić, koja je rekla da se u životu mora preći mnogo stepenika, a svaki od njih vodi iz mraka u svjetlost i život.

Ona je istakla da je pad sa stepenika u porodičnoj kući bio neposredan povod za naslov ove njene zbirke poezije, 15. po redu, a sve su slične i nadovezuju se jedna na drugu, predstavljaju cjelinu.

“Sve one počinju od malih običnih stvari koje nas okružuju u životu – od najobičnijih riječi, drveta, travke, ptice, svih tih živih i neživih stvari pa preko mog zavičaja koji je neizbježnost u mojoj poeziji, moj udah i osjećaj koji dolazi iznutra”, rekla je Nikolićeva.

Recenzent knjige Dragan Jovanović Danilov istakao je da je ova knjiga nešto najbolje što je pjesnikinja do sada uradila, lijep doprinos srpskom pjesništvu i jedna od najboljih knjiga koje su se pojavile na pjesničkoj sceni prošle godine.

“Ova zbirka je pokazala da je Jovanka imala gotovo religiozno strpljenje da sačeka da sve tajne života u njoj sazriju i da objavi zbirku u kojoj se `vrhuni` njena poetika”, istakao je Danilov.

On je dodao da okosnicu knjige čini ta simbolika stepenika kao jednostavan simbol koji nije puno rabljen u našoj savremenoj poeziji.

“Ovo je knjiga koja donosi narativne pesme koje su se na lep i neobičan način objedinile u celinu”, istakao je Danilov.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim, domaćin ove pjesničke večeri, istakla je da Nikolićeva prvi put promoviše svoju poeziju u Prijedoru i ne slučajno u mjesecu knjige.

SRNA