toplana prijedorPrijedorčane kojima gradska Toplana isporučuje toplotnu energiju prethodnih dana su iznenadili hladni radijatori, međutim iz preduzeća su saopštili da se ne radi o nikakvim tehničkim preoblemima na sistemu, već da se toplotna energija ne isoporučuje zbog visokih dnevnih temperatura.

Tehnički direktor Toplane Zoran Knežević izjavio je za Agenciju ONASA da paljenje kotlovnice da bi se u jutarnjim satima samo par sati isporučivala toplotna energija, jer su dnevne temperature za ovo doba godine prilično visoke, štetilo njihovom sistemu proizvodnje i isporuke toplotne energije, te zamolio građane za strpljenje, obećavši da će već od danas uslijediti njena redovna isporuka.

On je naglasio da je preduzeće obezbjedilo dovoljne količine mazuta za početak sezone grijanja.

Prijedorska Toplana toplotnu energiju isporučuje za 4.000 korisnika i zagrijava 226.000 metara kvadratnih prostora, za šta u sezoni grijanja u zavisnosti od vremenskih prilika utroši od 4.800 do 5.100 tona mazuta.

Znatno niže jutarnje temperature u odnosu na dnevne ne predstavljaju problem za one koji ogrijevno drvo, ili električnu energiju koriste za zagrijavanje svojih stambenih ili poslovnih prostora.

Šumsko gazdinstvo Prijedor isporučilo je u proteklih 9 mjeseci kupcima sa prijedorske regije 39.159 kubnih metara ogrijevnog drveta.

U pitanju je uglavnom bukovo i hrastovo drvo, čija je prosječna cijena 57,13 KM po metru kubnom.

Ovo preduzeće je planiralo da ove godine kupcima isporuči 60.614 kubnih metara ogrijevnog drveta, što znači da im do ispunjenja plana predstoji da do kraja godine isporuče još oko 20 hiljada kubnih metara.

Prijedorski penzioneri koji su preko svog udruženja posljednjih nekoliko godina nabavljali ogrijevno drvo i otplaćivali ga u šest mjesečnih rata, morali su se ove godine sami pobrinuti za njegovu nabavku, jer je udruženje odustalo od ove akcije, pošto nije bilo sigurno da će mu lice sa kojim su sklapali ugovor obezbjediti dovoljne količine drveta.

ONASA
Foto – Aleksandar Drakulić