srna-cvijicevi dani-mutabdzijaMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija smatra da su Jovan Cvijić i Petar Kočić paradigme naučne misli srpskog etničkog prostora u 20. vijeku.

Mutabdžija je kao učesnik naučnog predavanja, koje je sinoć održano u Gradskoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” pod nazivom “Cvijić i Kočić – etnografska istraživanja kao osnov umjetničkog stvaralaštva”, istakao da je Cvijić rodonačelnik srpske geografske naučne misli i veliki borac za srpski etnički prostor.

“Dijapazon njegovog naučnog rada je ogroman i o njemu trebamo stalno da govorimo, i to ne samo geografi, jer moramo biti svjesni da je on prvi naučno osvijetlio geografske probleme Balkanskog poluostrva i s tim u vezi posebno apostrofirao njegove antropo-geografske probleme”, rekao je Mutabdžija novinarima.

On je dodao da Cvijić nije pisao samo o izlasku Srbije na more i o nekim geopolitičkim stvarnostima Srbije uoči Prvog svjetskog rata, već je ukazivao i na neke pravce, prije svega demografske, koje mi i danas osjećamo kao probleme.

Profesor sa Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja istakao je da se veza između Kočića i Cvijića, kao dva znamenita lika iz srpske nacionalne prošlosti, nalazi upravo u njihovoj posvećenosti srpskim temama i rješavanju srpskog nacionalnog pitanja.

Ovo naučno predavanje dio je manifestacije “Dani Jovana Cvijića”, koja svake godine okuplja škole koje nose ime ovog istaknutog naučnika.

Manifestacija se nastavlja danas seminarom za nastavnike i profesore geografije u hotelu “Prijedor”, te predavanjem u Spomen-kući Stojanovića u 19.00 časova.

Za petak, 17. oktobar, najavljeno je okupljanje delegacija škola učesnika u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Brezičanima u 15.00 časova, a za subotu, 18. oktobra, svečani program u 17.00 časova izvešće učenici ove škole u društvenom domu Brezičani.

“Cvijićeve susrete 2014” podržali su grad Prijedor, obrazovne i ustanove kulture u gradu Prijedoru, Republički pedagoški zavod, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Prirodno-matematički i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, Srpsko geografsko društvo, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut “Jovan Cvijić” pri SANU i Muzej grada Beograda.

Cvijićevi susreti održavaju se od 1995. godine na inicijativu Srpskog geografskog društva.

Sve škole sa područja Srbije i Republike Srpske koje nose ime Jovana Cvijića okupljaju se u oktobru u nekom od mjesta iz kojih dolaze: Banjaluci, Prijedoru, Beogradu, Debrcu, Zvorniku, Zrenjaninu, Zubinom Potoku, Loznici, Modriči, Sirču, Smederevu, Zminjaku, Štrpcu ili mjestu Kostolac.

SRNA