presrs-stojimir novakovic (1)Prijedorčanin Stojimir Stojko Novaković ovih dana proživljava neviđenu nepravdu nakon što je Opštinski sud u Velikoj Kladuši presudio da mu zaplene imovinu zbog duga koji, kako tvrdi ovaj penzioner, ni u snu nije mogao da napravi.

– Po izvršnom rešenju suda u Kladuši, Osnovni sud u Prijedoru bi trebalo da mi zapleni pokretnu imovinu u vrednosti navodnog duga toj opštini za održavanje zgrade u 2009. i 2010. godini koji je sa početnih tristotinak maraka narastao na ukupno 816,88 KM… Ja taj dug nisam napravio, jer sam stan u Ulici 9. maja u Kladuši, odakle sam izbegao u Prijedor, uredno preveo na novog vlasnika, platio sve dugove i prodao još 2006. godine – kaže Novaković i dodaje da je najzanimljivije u ovoj šaradi što su ga kladuške sudije o svemu obavestili čak 380 dana od dana donošenja presude i izvršnog rešenja.

Prljava igra

– Oni su me, istina, o opomeni da platim dug pravovremeno obavestili u “Oslobođenju”, ali ja ne čitam te sarajevske novine, niti sam to mogao da znam da bih se na vreme žalio. Posle sam se, navodeći sve detalje slučaja, žalio višoj sudskoj instanci, odnosno Kantonalnom sudu u Bihaću. Mislio sam da tamo rade ozbiljniji i razumniji ljudi koji će uvideti grešku i sve poništiti, međutim, i oni su bez rasprave potvrdili presudu kladuškog suda po kojoj treba da platim ono za šta nisam odgovoran – ističe Stojimir.

Ovaj Prijedorčanin, takođe, navodi da je kladuški sud morao da zna da on živi u Prijedoru.

– Dakle, mogli su da me obaveste, jer sam osim u bazi CIPS-a evidentiran u istom sudu gde postoje dve kopije o trajnom prenosu vlasništva nad stanom na novog vlasnika. Sve to govori da je reč o jednoj prljavoj igri, da mi nisu dali šansu da se branim i da je prekršeno ljudsko pravo na pošteno suđenje. Zato sam morao da podnesem apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je nedavno zaprimio moj predmet. Oni trenutno rade na tome i preporučili su mi da ih obavestim ako se nešto novo desi – kaže Novaković i navodi da ga boli duša zbog nepravde.

presrs-stojimir novakovic (2)– Nikada nisam bio na sudu i ovo što doživljavam je nenormalno i totalni propust sudija. Ovde bi i pijana baba uvidela da ne dugujem nijednu marku i da sistem u ovoj državi ne funkcioniše. A pošto već trpim prilične troškove zbog svega, voleo bih da se to na jedan fin način, mirno i kulturno razreši i povuče jer ću u suprotnom, ako dobijem negativan odgovor od Ustavnog suda BiH, morati da se žalim sudu u Strazburu. Ponavljam, za dug je odgovoran novi vlasnik stana, a ja da plaćam nemam odakle – ponavlja naš sagovornik.
Zakasnjela reakcija
Od njega još saznajemo da za slučaj nisu bili zainteresovani ni prijedorski advokati jer je, kako navodi Stojimir, reč o “sitnom” predmetu.

– Rekli su da oni barataju predmetima vrednim stotine hiljada maraka, ali su me uputili u neke službe za besplatnu pravnu pomoć. Iako je prvostepeni sud u Kladuši grubo povredio zakon o parničnom postupku koji zabranjuje donošenje presude zbog propuštanja u slučajevima kada tužba nije dostavljena tuženima na odgovor, i kada je tužbeni zahtev očigledno neosnovan, i oni su mi rekli da sam zakasnio i da nisam reagovao na vreme. Čini se da su zapravo hteli da mi kažu da nemaju vremena za mene – ocenjuje Novaković.

Inače, Press je o svemu hteo da čuje i mišljenje Opštinskog suda u Kladuši, ali do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori na postavljena pitanja.

“Ne damo da se iskaljuju na Stojku!”

Stojimirove komšije, prijatelji i poznanici iz Prijedora i cele Srpske naglašavaju da neće dozvoliti da se pleni imovina porodici ovog čoveka koji je dobrovoljno dao krv čak 159 puta.

– Na šta bi ličilo da dozvolimo ovo pravno nasilje koje ne postoji ni u jednoj državi Evrope!? Svi znamo Stojka kao velikog humanistu, koji je spasao mnoge živote i koji je od od institucije Predsednika RS dobio Plaketu Svetog Stefana za dobrovoljno davalaštvo. Dakle, nećemo dati da se tamo neki sud iskaljuje na očigledno nedužnom čoveku, koji je taj stan u Kladuši ionako prodao ispod cene da bi se skućio u prijedorskom Aerodromskom naselju. Pre toga, dugo je sa porodicom živeo pod jednom pločom – poručuju ogorčene komšije.

Press RS