Na listi radnika Željeznica koji su se odlučili na štrajk glađu, od jutros je i ime Bojana Šumara.

Tridesetogodišnji mašinovođa iz Prijedora odlučio se na najradikalniji korak jer godinama čeka odoborenje Uprave da polaže za mašinovođu elektro lokomotive čime bi mu se priznao četvrti stepen stručne spreme a ujedno i povećala plata. Priča da ima kolega sa manjim radnim stažom koji su bez problema dobili odobrenje za, takozvanu, otvorenu prugu, što mu posebno teško pada.

“Razlika je što nosim rješenje trećeg stepena a završio sam četvrti. Moja plata je 500 maraka dok moje kolege imaju 650 ili 700. Odlučio sam se od jutros da štrajkujem glađu, imam dvoje djece, ne mogu od svoje finansijske situacije da ih izdržavam i to je to”, kazao je Šumar.

Bojan je sada mašinovođa na dizel lokomotivi. I svi ga hvale. Kažu da je vrijedan radnik i odličan majstor. Podršku mu je pružio i već poznati štrajkač sa Željeznica.

“Ja ga lično poznajem kao izvrsnog majstora, znači još iz perioda dok sam bio na pruzi, nemam riječi, čovjek je izuzetan i žalosno je da ovakav čovjek, ovakvih kvaliteta, ovakvi ljudi koji nam trebaju da moraju da se na ovaj način bore za sebe”, rekao je Čedo Knežević.

Iz Željeznica Srpske danas poručuju da je Bojanov postupak u toku. To potvrđuje i rješenje koje je dobio u aprilu. Međutim, on strahuje da odgovor neće skoro. Podsjeća da se prvi put obratio Upravi prije tri godine i da, nakon toliko vremena, više ne može da čeka. Zato, do daljnjeg, ostaje na radnom mjestu. Ali kao štrajkač glađu.

ATV BL