U susret novoj školskoj godini, sve je veća gužva u prijedorskim knjižarama.

Većina udžbenika je u prodaji, a velika je potražnja i za školskim priborom.

U novoj školskoj godini, zbog manjka učenika, neće početi da radi jedno područno odjeljenje u Tromošnji, koje pripada Osnovnoj školi “Јosif Pančić” iz Kozice kod Oštre Luke.

Neće biti otpuštanja prosvjetnih radnika, već su preraspodjeljena radna mjesta.

U susret prvom danu škole, u prijedorskim knjižarama ubrzano se prodaju udžbenici. Za komplete udžbenika potrebno je izdvojiti od 90 do 170 maraka.

Za pripremu jednog đaka za početak škole, od knjiga, školskog pribora do odjeće i obuće, kažu roditelji, potrebno je izdvojiti i do 500 maraka.
Ističu, naskuplja stvavka na spisku su udžbenici.

Rada Munjiza priprema sina Bojana, koji u septembru kreće u četvrti razred. Rada kaže da je kupila knjige, koje je paltila oko 100 maraka a da će torbu kupiti kasnije.

– Poskupo je to sve, pošto ne radim nigdje i nemam nikakvog primanja, ističe Rada.

Ovih dana, sve veće gužve u prijedorskim knjižarama.

Cijene svesaka kreću se od 40 pfeninga do dvije i po marke, a školske torbe koštaju od 40 do 70 maraka.

U prodaji je i većina udžbenika.

Branka Savić, trgovac, kaže da su spremni, da imaju sve udžbenike, kao i udžbenike za strane jezike.

Recimo da je,npr. komplet udžbenika za treći razred sa stranim jezikom, 90 maraka, a za deveti sa jezicima oko 165 maraka.

Ove godine prestaje da radi jedno područno odjeljenje u Tromošnji, koje pripada Osnovnoj školi “Јosif Pančić” iz Kozice kod Oštre Luke, ali radnici neće ostati bez posla.

– Ljude koji su proglešeni tehnološkim viškom, uspjeli smo da smjestimo u druge škole da dobiju posao, istakao je Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedorske regije.

Da su škole u Prijedoru sve praznije, potvrđuje podatak da je u srednjim školama upisano 15 odsto učenika manje nego prošle godine.

RTRS