U Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održane su “Dragotinjske večeri”. Prije 14 godina ovo selo je proglašeno za kneževinu. Svake godine Sovjet kneževine bira kneza koji mora biti ugledan domaćin.

Prije 35 godina mještani Gornje Dragotinje i Marina organizovali su prvu manifestaciju “Dragotinjske večeri. Cilj manifestacije jeste da se očuva tradicija i običaji sela.

Odlukom Sovjeta kneževine, kojeg čini 30 domaćina, dosadašnjem knezu Radovanu Egiću produžen je mandat. On zbog bolesti nije mogao prisustvovati manifestaciji, pa je uz prisustvo kneževe garde manifestaciju otvorio raniji knez Milan Karlica koji je istakao da knez u selu treba da vodi računa o svemu ,o svom stanovništvu i o meterijalnim dobrima.

Olivera Brdar, predsjednica Sovjeta kneževine Gornja Dragotinja je naglasaila da je Sovjet u protekloj godini bio veoma zadovoljan radom kneza pa su mu stoga i obnovili mandat”.

Odlukom Sovjeta kneževine dodijeljena su i najviša priznanja pojedincima – “Dragotinjska povelja” za doprinos u očuvanju i promociji kneževine.

Prigodnu Dragotinjsku besjedu ovaj put održao je književnik Nenad Grujičić koji je proglašen za ambasadora kneževine u Novom Sadu.

RTRS