Pred javno saslušanje o prijedlogu Vlade Srspke da proda 65 odsto kapitala Rudnika “Ljubija”, 4. maja, ponuđači se spremaju da iznesu svoje argumente skupštinskom Odboru za privredu. Izraelski investitor, Evgenij Zotov, sutra u Skupštinu šalje pismo sa konkretnim prijedlogom.

Dva ponuđača – Izraeli investment grup i Arselor Mital – njihove ponude, planove i argumente saslušaće Odbor za privredu.

Mišljenje o prodaji kapitala RŽR-a iznijeće i sindikat rudarstva, gradonačelnik i predsjednik Skupštine Prijedora, a prisustvovaće i ministri industrije, energeike i rudarstva, finansija i pravde.

Procedurom je predviđeno da šefovi klubova članovima odbora dostave pitanja.

– Odbor odlučuje o prijedlogu Vlade, a preijdlog da se uđe u proceduru, prošli put je zbog nejasnoća zastao sa raspravom i nastaviće sjednicu poslije završetka saslušanja. I opet će se odlučivati hoće li tačka opstati na dnevnom redu ili će biti skinuta, kaže Dušan Berić, predsjednik Odbora za privredu u NSRS.

Јavno saslušanje za izraelskog ponuđača je logičan korak. Plan je da već sutra u Parlament Srpske pošalje pismo sa svojom ponudom.

– Mi nudimo povećanje broja članova UO RŽR Ljubija na dva člana nezavisnih direktora. Nudimo da jedan član bude imenovan od strane vladajuće koalicije i jedan od SZP. Ovo će biti apsolutno transparentan postupak za buduće događaje u poslovanju ovog preduzeća, ističe Evgenij Zotov iz Izraeli investment grup.

I direktor ,,Arselor Mitala” Mladen Јelača javno saslušanje vidi kao šansu da se iznesu svi elementi ponude, dosadašnji rezultati rada i plan razvoja rudnika u Ljubiji i Tomašici. To će, kaže, činiti cjelinu, koja će dokazati ozbiljne namjere: “To će biti svi elementi naše ponude, plan kako ćemo aktivirati te neaktivne rudnike, s kojim načinima i kapacitetima, kako to da dovede do ozbiljnog uspjeha i svim detaljima koji potvrđuju da mi imamo sve mogućnosti da to i ostvarimo”.

Resorni ministar Petar Đokić objašnjava da su u javnosti prenesene pogrešne informacije da Vlada prodaje RŽR Ljubija.

– Vlada samo prodaje pravo na eksploataciju nekom preduzeću, a imovina, rudnici, to ostaje kao javno dobro RS. Oni koji će koristiti rudnike, eksploatisati rude, plaćaće naknadu i sve ono što ide uz to, kaže Đokić.

Predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da treba sačekati javno saslušanje.

– Govorili smo o hipotetičkim mogućnostima i to ne treba izvlačiti kao definitivno. Mital je za nas važna kompanija, ali želimo da poštujemo naše interese, poručio je Dodik.

– Nije samo novac u pitanju, ali značajan novac bi dobili. To je daleko više nego što je dobijeno za osnovnu cijenu za 51%. Dobijamo više nego što je dobijeno u osnovnom ugovoru, a vi uzmite pa vidite kakav je to ugovor. Šta je dobila RS. Nije dobila ništa. Sada dobija 93 miliona za 49%, pojasnio je predsjednik Srpske.

Prodaja akcija Ljubije neće uticati na funkcionisanje vladajuće koalicije u Srpskoj, uvjerava lider DNS-a Marko Pavić. Ponovio je stav da izraelski kupac nije kredibilan: “Odluke o rudniku ne utiču uopšte na koalicione partnere. Mi smo lijepo sjeli i nismo uspjeli da se dogovorimo i svako radi ono što smatra u ovom momentu da je potrebno.”

Nekretnine, postrojenja i oprema Rudnika željezne rude Ljubija procijenjeni su na 24,1 milion maraka. Kapital društva u prošloj godini bio je oko 82,8 miliona.

Kome će pripasti kopovi u Tomašici i Ljubiji, biće izvjesnije nakon javnog saslušanja ponuđača i konačne odluke poslanika.

RTRS