Prijedorska Komunalna policija pojačala je akciju uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih bilborda i posmrtnih obilježja, postavljenih uz magistralne i druge putne pravce na području Prijedora. Sve ovo ometa bezbjednost vozača.

U prijedorskoj Komunalnoj policiji registrovano je više od 500 bespravno postavljeniih reklamnih bilborda uz puteve, dok se još zbrajaju posmrtna obilježja, na ovim lokacijama.

Građani kažu, reklame i spomen obilježja, u većini slučajeva, odvraćaju pažnju vozača.

Pojačane kontrole su uz magistralni put Prijedor – Banjaluka.

Cilj je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, ali i olakšati uređenje putnog pojasa nadležnim službama.

Za postavljanje posmrtnih obilježja uz magistralne puteve, nema mogućnosti legalizacije, a način postavljanja reklamnih bilborda definisan je republičkim pravilnikom.

– Meni je žao svakog čovjeka koji je nastradao pored puta, ali ne opravdava se postavljanje posmrtnih obilježja uz samu granicu puta jer to posmrtno obilježje direktno utiče na bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju. Pad jednog motoriste može završiti smrću zato što je udario u takvo jeno obilježje, kaže Darko Avramov, šef Odsjeka komunalne policije Grada Prijedora.

Uklanjaju se reklamni bibordi, koji su postavljeni bez ili sa zastarjelim odobrenjima.

Iz Komunalne policije apeluju na građane da sporne reklame i obilježja sami uklone, inače će morati da plate i troškove prekršajne prijave.

– Ona se kreće od hiljadu do tri hiljade KM za preduzeće, a obično se radi o preduzeću, i od 500 pa nadalje KM za odgovornu osobu, pojašnjava Avramov.

Ova akcija nastavlja se i tokom narednog perioda.

RTRS