100-godina-rudarstva-program-obiljezavanja-1Izvršni odbor za organizaciju proslave stotinu godina industrijskog rudarenja u Rudniku željezne rude Ljubija, predstavio je danas u Prijedoru plan i program ove manifestacije. Obilježavanje stotinu godina Ljubijskog rudarenja trajaće čitavu kalendarsku godinu i završiće se na dan krsne slave Rudnika Ljubija, Svetu Varvaru.

Povodom jubileja RŽR Ljubija planirani su susreti penzionisanih radnika, naučno-obrazovne aktivnosti, kulturno-umjetnički, zabavni i sportski program, a manifestacija će se završiti svečanom akademijom.

Manifestaciju su podržali grad Prijedor i kompanija Arselor Mital. Ovim povodom, u prijedorskoj ulici Vuka Karadžića biće postavljena skulptura posvećena stotoj godišnjici rudarenja u Rudniku Ljubija.

“Malo je organizacija ovakvog karaktera, ovakve veličine i ovakvog značaja koji su bili sigurno u istoriji i bivše i sadašnje države. Osjećamo se veoma ponosno što smo dio ovakvog događaja, što ćemo moći da damo svoj doprinos da obilježimo ono što smo postigli do sada”, rekao je Mladen Јelača, podpredsjednik Izvršnog odbora za organizaciju proslave.

Povodom jubileja biće predstavljeni film i monografija u kojoj će biti dokumentovan i predstavljen rad Rudnika željezne rude Ljubija, od osnivanja do danas.

Tekst – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

100-godina-rudarstva-program-obiljezavanja-2