perspektiva-1U Prijedoru će do kraja meseca biti snimljen novi nastavak dokumentarne TV serije „Perspektiva“.

Ovaj serijal realizuje produkcijska kuća „Mebius film“ iz Sarajeva, sa Radijom Slobodna Evropa i organizacijom NED. Ovaj put ekipi će se pridružiti i RFERL i Centar za mlade „Kvart“, koji poziva srednjoškolce iz Prijedora da učestvuju u snimanju.

– Ovo će biti prva emisija treće sezone „Perspektive“. Namenjena je mladima, koji su i učesnici svake emisije. Cilj je srušiti zid koji su među mladim ljudima stvorili ratna prošlost, obrazovni sistem i mediji. Bavi se različitim temama kao što su nasilje, tolerancija, ljudska prava, te lične i društvene vrednosti, koje su bitne za odrastanje i budućnost mladih. Prošle godine u serijal smo uključili Hrvatsku, a ove ćemo možda i Sloveniju. Imamo preporuku za snimanje u Češkoj, pa postoji mogućnost da projekat proširimo i prema Evropi – kaže Šuhreta Duda Sokolović, izvršni producent.

perspektiva-2U „Perspektivi“, dodaje ona, moderatori su muzičari Edo Maajka, Brano Jakubović iz „Dubioze kolektiva“, Remi iz „Elementala“, dok će u Prijedoru sa mladima razgovarati Marko Šelić Marčelo.

– Moderatore je odabrala rediteljka Ada Sokolović. Oni današnjim generacijama predstavljaju svojevrsne muzičke autoritete. To su umetnici sa pozitivnim stavovima i razmišljanjima – ističe Sokolovićeva.

Mladi u okruženju, objašnjava ona, jedni o drugima znaju veoma malo.

– Velika je stvar kada javnom mnenju pokažete kako o različitim temama razmišljaju srednjoškolci i studenti – smatra Sokolović.

Pozitivne reakcije iz celog sveta

Dosadašnja izdanja „Perspektive“, prema rečima Šuhrete Dude Sokolović, bila su veoma gledana.

– Imamo pozitivne reakcije ne samo iz regiona, već iz celog sveta. Emitujemo ih na 35 televizija, među kojima su i tri javna servisa. Ako budemo imali priliku, posetićemo sve veće gradove, a nakon Prijedora snimaćemo u Zagrebu – rekla je ona.

Blic.rs

POZIV MLADIMA ZA SNIMANJE DOKUMENTARNE SERIJE „PERSPEKTIVA“ U PRIJEDORU

Produkcijska kuća „Mebius film“ iz Sarajeva i Centar za mlade „KVART“ pozivaju srednjoškolce iz Prijedora da uzmu učešće u snimanju dokumentarne serije „Perspektiva“.

U Prijedoru će se tokom mjeseca oktobra snimati dokumentarna TV serija “PERSPEKTIVA” koju realizira produkcijska kuća “Mebius Film” u saradnji sa RFERL i Centrom za mlade “KVART”.

Serija se snima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i emituje na 34 TV stanice u regiji. Namijenjene su mladima koji su po konceptu i učesnici svake emisije. Cilj projekta je srušiti zid koji su stvorili ratna prošlost, obrazovni sistem i mediji između mladih ljudi a bavi se i različitim temama kao što su nasilje, ljudska prava, lične vrijednosti i vrijednosti društva, tolerancija… temama bitnim za odrastanje i budućnost mladih.

U projektu „PERSPEKTIVA“ su moderatori respektabilni muzički autori: Marko Šelić Marčelo, Edo Majka, Brano Jakubović iz Dubioza Kolektiva i Remi iz Elementala.

Na sljedećem linku možete pogledati do sada snimljene emisije: http://www.slobodnaevropa.org/z/17402.html

Detaljni termini snimanja i druge tehničke informacije će biti objavljene nakon selekcije učesnika_ica.

Prijavu sa imenom i prezimenom, datumom rođenja i srednjom školom slati na mail czmkvart@gmail.com ili porukom na Facebook stranici Centra za mlade KVART