ilustracija-rak-debelog-crijeva-1U odnosu na karcinome drugih organa, karcinom debelog crijeva u svijetu je po učestalosti na drugom mjestu kod muškaraca i na trećem kod žena, a po smrtnosti na drugom mjestu.

Najveći problem u Republici Srpskoj je što se skoro trećina pacijenata ljekaru obrati u uznapredovaloj fazi ove bolesti. Kada je prijedorska regija u pitanju, podaci pokazuju da imamo oko 33 novooboljelih na 100.000 stanovnika godišnje.

Pored krvarenja, simptomi koji mogu ukazivati na rak debelog crijeva su promjena u habitusu pražnjenja, naizmjenično prolivi i opstipacije, otežano pražnjenje.

– Dominantno liječenje karcinoma debelog crijeva je hirurško i samo hirurgijom se uspješno tretira 60-70 odsto slučajeva. Što je bolest u ranijoj fazi, uspjeh liječenja je veći – pojašnjava prof. dr Zdravko Marić, abdomenalni hirurg, konsultant u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” za Hirurško odjeljenje.

ilustracija-rak-debelog-crijeva-2Ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima dovodi do pojačane učestalosti polipa debelog crijeva, navodi doktor. Takođe, epidemiološke studije ukazuju da gojazne osobe imaju 30 odsto veći rizik za nastanak tumora debelog crijeva.

RTV Prijedor
Foto – ilustracija