rtrs-uzgoj ljesnikaPosljednjih godina na području Prijedora sve je popularnija proizvodnja lješnika.

Proizvođači kažu da je ova godina pod Kozarom pogodovala prinosima i obezbijedila im značajnu dodatnu zaradu. Grad Prijedor podstiče ovu proizvodnju sufinansiranjem nabavke sadnica i novčanim podsticajima.

Prijedorčanin Aleksandar Јeftić prije šest godina u selu Malo Palančište pod Kozarom, na površini od dva i po dunuma, zasadio je oko 150 sadnica lješnika. Ugradio je i sistem za navodnjavanje i strpljivo čekao na prvi rod.

Kaže, proizvodnja lješnika može obezbijediti solidan dodatni prihod, a prinosi se svake godine povećavaju: “Јa ove godine očekujem sa ove ukupne površine da bi trebalo čisto da mi ostane negdje između 800 i 900 maraka. Znači,jedna prosječna plata od ovog hobija.”

Prošle godine kilogram očišćenog lješnika na tržištu koštao je oko 23 marke. Zbog mogućnosti zarade, posljednjih godina proizvodnja lješnika u Prijedoru postaje sve popularnija.

Trenutno, na površini od pet hektara uzgaja ih desetak proizvođača. Prijedorska Gradska uprava ovu proizvodnju podstiče.

U prvom redu se finansira nabavka sadnica lješnika, 70 odsto plaća opština, 30 odsto plaća proizvođač. U drugom pravcu podsticaj je na proizvodnju,. Najmanje 0,5 hektara treba da ima zasad i podsticaj je 300 maraka po hektaru, pojašnjava Đuka Lajić iz Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Proizvođači kažu da u punoj rodnosti, poslije desete godine, po stablu očekuju oko pet kilograma lješnika. Ističu, iako je godina rodna, a kvalitet izuzetan, plasman je najveći problem.

RTRS