rtrs-gromobrani-obavezaZbog nevremena prošle noći, praćenog grmljavinom i obilnom kišom, u pripravnosti su bili protivgradni strijelci na području Prijedorske regije. Iako su bili spremni za dejstvovanje, nije bilo grada na ovom području. Naredne godine trebalo bi da počnu da rade i protivgradne stanice u Novom Gradu i Kostajnici.

Zbog nevremena praćenog grmljavinom, munjama i jakom kišom noćas su budni bili prijedorski protivgradni strijelci. Među njima je i Rajko Stijepić iz Busnova.

– Grmljavina je opasna bila i sijevanje jako, ali eto sve je prošlo u redu, nije bilo dejstava, mada prozivali su oni nas i pitali pojave. Tu je bitna i naša dojava – kaže Stijepić.

U Srpskoj je u funkciji 208 protivgradnih stanica. Međutim, Novi Grad i Kostajnica još nemaju ovaj vid zaštite. Trenutno se određuje lokacija gdje će protivgradne stanice biti smještene.

– Protivgradne stanice bi trebale da počnu s radom u sezoni 2017. godine. Naravno, to ne zavisi samo od nas. Mi ćemo odraditi sa naše strane nabavku opreme koja je nužna za montiranje u tim stanicama, a do lokalnih uprava i dalje ostaje obaveza da plate ljude koji će u njima raditi – kaže Tihomir Dejanović, portparol ЈP Protivgradna preventiva Republike Srpske.

Svako nevrijeme, praćeno munjama, u pitanje dovodi i ispravnost gromobrana. U republičkom Inspektoratu kažu da je prošle i ove godine izvršeno 850 kontrola održavanja gromobranskih instalacija. Nijedan objekat u Srpskoj ne bi trebalo da prođe tehnički prijem, ako ne posjeduje ispravan gromobran. Najviše neispravnosti registrovano je na starim objektima, a kontrole su obavezne svake treće godine.

– Kod starih objekata kod kojih se rade pregledi često budu negativni izvještaji, otprilike nekih 110 procenata. Zakonom je regulisano da su sva pravna lica obavezna da vrše pregled gromobranih instalacija svake tri godine. Što se tiče samog radijusa, to opet zavisi i od visine objekta i od konfiguracije terena – kaže Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

U slučaju grmljavine ljudi kod sebe ne bi trebalo da drže metalne predmete ili uključene aparate poput mobilnog telefona, radio aparata, ne treba da stoje ispod drveta ili ako se nalaze u automobilima trebalo bi da zatvore prozore.

RTRS