lusija kimani-odlazak u rio (1)Lusija Kimani, Prijedorčanka rođena u Keniji, otputovala je u Rio de Žaneiro na svoje treće Olimpijske igre.

Ekspedicija u kojoj su se, osim Lusije i njenog supruga i trenera Siniše Marčetića, našli i ostali bh. sportisti, preko Zagreba i Pariza stigla je u grad u kojem se od 5. do 21.avgusta održava 31. Ljetna olimpijada.

Posljednje pripreme pred najveće svjetsko sportsko takmičenje Kimanijeva je obavila na Jahorini a mi smo je zatekli na večernjem treningu u subotu, svega nekoliko časova prije putovanja.

-Moj prevashodni cilj je da završim maratonsku trku koja je na rasporedu 14.avgusta. Ukoliko mi se pruži prilika pokušaću napasti svoj lični rekord – kaže Lusija, koja je jedina sportistkinja u BiH kojoj je pošlo za rukom da svojim rezultatima zasluži učešće na čak tri Olimpijade.

lusija kimani-odlazak u rio (2)Dodala je da se očekuje preko stotinu maratonki na startu trke duge 42.195 metara.

Inače, otkako je prije 10 godina dobila državljanstvo BiH, Kimanijeva je osvojila 20 titula prvakinje BiH u raznim disciplinama, postavila je 12 državnih rekorda, osvojila pet medalja na Balkanskim prvenstvima te učestvovala na tri svjetska prvenstva i Olimpijadama u Pekingu i Londonu.

Njen suprug i trener Siniša Marčetić naglašava da je Lusija normu za nastup u Rio de Žaneiru ostvarila još u novembru prošle godine istrčavši maraton u Valensiji (Španija) za 2:40:36 što je bilo bolje od potrebnih 2:42:00.

-Tokom priprema nismo imali adekvatnu finansijsku podršku nadležnih, ali šta je tu je. Posljednjih mjesec dana smo proveli na Jahorini gdje je Lusija gotovo svakodnevno trčala 20-25 km na nadmorskim visinama od 1.200-1.600 metara. Nadam se da ćemo imati dovoljno vremena na aklimatizaciju u Brazilu s obzirom da je ženski maraton tek 14.avgusta – rekao je Marčetić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – GBT Grafo Balkan

gbt-lusija-sinisa (1) gbt-lusija-sinisa (2)