izvidjaci to mogu 2015U proteklih 10 dana na Boračkom jezeru je održan 3. po redu ljetni interetnički kamp u okviru projekta „Izviđači to mogu“ koji je osma po redu aktivnost u sklopu istoimenog projekta.

Kamp je obuhvatio ukupno 276 učesnika i volontera iz sljedećih gradova: Prijedor, Zenica, Bajina Bašta (Srbija), Prijepolje (Srbija), Beograd (Srbija), Broda, Radlje ob Dravi (Slovenija), Ravne na Koroškem (Slovenija), Banja Luka, Visoko, Mostar, Nemila, Kakanj, te tri udruženja UG „Slovenaca Cankar”, UG „Rommano Centro“ i Jevrejska opština Zenica.

Kroz 10 dana kvalitetno ispunjenog vremena učesnici kampa su pod komandom već uhodane ekipe iz štaba izviđača Prijedora i Zenice prošli kroz 30 atraktivnih radionica, koje su imale za cilj spajanje različitih kultura i nacionalnih manjina. Bitna činjenica jeste da iz godine u godinu program se mijenja na bolje i iskorištavamo ono najbolje od svakog pojednica u kampu, kao i ono što nam nudi kamp. Od ove godine to je i adrenalinski park kao i obuka streličarstva. Noviteti su i gosti predavači gdje bi istakli gosp. Don Antu Ledića koji je inspirativnim govorom osvojio srca naših učesnika. Rafting, koji su neki učesnici po prvi put doživjeli je bio pun pogodak, jer ono što očima nudi prelijepi kanjon Neretve je nezaboravan doživljaj.

Suma Sumarum – uhodana ekipa koja se poznaje već 3-4 godine i koja jedva čeka da se ponovo sretne je iznjela ovaj projekat u najboljem svijetlu, godinu dana druženja skoro svaki mjesec kroz Zimovanje na Mrakovici, Porodični dani u Prijedoru i Zenici, Festival izviđačke pjesme, U susret proljeću i Zeničko orjentaciono takmičenje, Izviđački višeboj u Prijedoru, te Sajam prijateljstva u Zenici. Pokazali smo da izviđači mogu sve, rušiti granice i sklapati prijateljstva, te je na nama da održimo ovakva okupljanja, a do sljedeće godine, veliki izviđački pozdrav.

Hvala još jednom štabu projekta, volonterima, liderima i svim učesnicima, svim odredima, organizacijama i gostima, a veliko hvala Edinu Šariću i Ernestu Badnjeviću kao predstavnicima izviđača iz Zenice i Prijedora te Denisu Samardžiću koordinatoru ovog projekta, ljudima bez kojih ovaj kamp definitivno ne bi uspio.

IZVIĐAČI TO MOGU

izvidjaci to mogu 2015 (1)