Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor Gordana Vila izjavila je danas da je upoznata o tome da je u proteklom periodu bilo nekoliko privrednika koji su gradu ponudili idejna rješenja za izgradnju i smještaj biblioteke, ali do sada nijedno rješenje nije zadovoljilo kriterijume propisane pravilnicima.

Ona je podsjetila da se godinama traži konačno rješenje višedecenijskog problema smještaja prijedorske biblioteke i ocijenila da ima veliko razumijevanje Gradske uprave Prijedor.

“Upoznata sam i o tački skupštinskog dnevnog reda koja se tiče eventualnog rješenja, ali je, za sada, rano govoriti o detaljima”, rekla je Vila Srni.

Ona je dodala da podržava svaku inicijativu za adekvatno rješenje.

“I dalje ću se obraćati svim nadležnim ustanovama radi konačnog rješenja kako bi biblioteka dobila smještaj koji zaslužuje i koji odgovara standardima matične ustanove”, najavila je Vila.

Odbornici Skupštine grada Prijedora razmatraće u četvrtak prijedlog odluke o prodaji zemljišta u svojini grada investitoru zainteresovanom da gradi biblioteku.

U prijedlogu odluke navodi se da je riječ o oko 200 metara kvadratnih u ulici Vuka Karadžića, iza Ugostiteljsko-ekonomske škole, gdje investitor “MNL nekretnine” Prijedor već posjeduje zemljište, a od grada kupuje susjedne parcele koje se vode kao školsko dvorište.

Odbornici će na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučivati o prodaji ovih parcela putem neposredne pogodbe po cijeni od 29.502 KM, a po procjeni vještaka građevinsko-arhitektonske struke Boje Vučen.

U obrazloženju predložene odluke navodi se da je planskom dokumentacijom ovdje predviđena izgradnja školskog objekta spratnosti prizemlje plus jedan sprat, kao i da su polovinom ovog mjeseca izdati lokacijski uslovi za izgradnju objekta kulture – biblioteke spratnosti podrum, prizemlje plus jedan sprat.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” podstanar je u Muzeju Kozare u Prijedoru od 1987. godine.

SRNA