Centar za socijalni rad u Prijedoru u januaru je primio 12 prijava porodičnog i nasilja nad ženama, a sud je u tri slučaja izrekao hitne mjere zaštite, istaknuto je danas na sastanku multisektorskog tima za borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja u Prijedoru.

Od 12 slučajeva nasilja u januaru, u osam slučajeva počinilac je bio pod dejstvom alkohola, a u dva slučaja riječ je o ženama.

Socijalni radnik Dragana Grujičić rekla je da ranije nije bilo uobičajeno izricanje mjera ukoliko se nasilje prijavljuje prvi put, a da se sada i tu stvari mijenjaju u pravcu kvalitetnije zaštite žrtve.

“Ne treba čekati da se nasilje ponovi, da bude u gorem obliku, pa onda ići s mjerama. Kada se na prvu prijavu izriče mjera, ako za to postoje uslovi, onda se time šalje poruka počiniocima da nisu zaštićeni, a žrtvama da jesu. Mjere nisu kazna, nego prevencija i zaštita”, istakla je Grujičićeva.

Prema njenim riječima, za jedan od tri slučaja je karakteristično da se žrtva sama obratila sudu i zatražila mjere.

Sud je od Centra za socijalni rad zatražio anamnezu slučaja i izrekao mjere.

Zamjenik komandira za kriminalitet u Policijskoj stanici Prijedor Milan Laćman naveo je da je u ovom slučaju suprug, kojem su izrečene mjere, u stvari, došao da prijavi policiji da je u domaćinstvu nestalo 450 evra.

Za jedan od slučajeva porodičnog nasilja koje je, prema evidenciji socijalnih radnika i policije počinila sestra nad bratom, na današnjem sastanku je rečeno da je protiv nje podnesen i izvještaj za krivično djelo oštećenje tuđe stvari jer je, navodno, oštetila česmu kada je zadržana u policiji na triježnjenju.

Prijedorskoj Policijskoj upravi u januaru je prijavljeno 11 krivičnih djela nasilja u porodici, a prema riječima Nemanje Predojevića iz ove uprave, to je za tri više nego u januaru prošle godine.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor imalo je 17 prijava nasilja u porodici gdje je u četiri slučaja počinjeno u prisustvu djece.

Dom zdravlja imao je dva slučaja, bolnica jedan, ali u nadležnosti opštine Novi Grad, a osnovne i srednje škole nijedan.

Domaćin današnjeg sastanka bio je Centar “Sunce”, a prisustvovali su mu predstavnici svih 10 subjekata zaštite. Domaćin sastanka u martu biće Osnovna škola “Dositej Obradović”.

SRNA