Radnike Doma zdravlja Prijedor, koji su za četvrtak, 1. februara u 13.00 časova najavili okupljanje ispred ove ustanove, podržaće kolege širom Republike Srpske.

Oni će u navedenom terminu izaći ispred svojih zdravstvenih ustanova, te desetominutnim protestom pružiti podršku kolegi kojeg je fizički napao član porodice pacijentkinje u Prijedoru, ali i upozoriti na sve češće verbalne, ali i fizičke napade na medicinsko osoblje.

Poručuju da je krajnje vrijeme za promjene.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS postavlja pitanje da li je napad, prvo verbalni, a potom i fizički na tehničara Službe hitne pomoći u Prijedoru koji se odigrao u noći 28. na 29. januar dovoljan alarm nadležnim institucijama da zdravstveni radnici konačno budu zaštićeni i dobiju stutus službenog lica.

„Napadi na zdravstvene radnike su sve učestaliji. Svjedoci smo zadnih godina napada na kolege iz Službe hitne pomoći Banjaluka. Napade u Prnjavoru, ali i na incidente u drugim gradovima. Mi se već duži niz godina zajedno sa Sindikatom doktora medicine borimo za pravnu regulaciju, odnosno da napad na zdravstvenog radnika bude tretiran kao napad na službeno lice. Prošle godine smo čak imali određene signale da bi naša inicijativa mogla dobiti podršku i ugledati svjetlo dana. Nažalost, vjerovatno je iz samo njima znanih razloga ostavljena u fioci da skuplja prašinu. Ali mi nećemo odustati jer svako zanemarivanje i sklanjanje problema pod tepih uzrokuje veće probleme. Plašimo se da ako se nešto ne učini, da je scenario koji je potresao cijelu Srbiju, ali i čitav region prilično realan i ovdje, a tada je kasno za bilo kakve reakcije“, istakao je za BUKU Šerbedžija.

Podsjeća da su na ovu situaciju upozoravali odmah nakon završetka pandemije kada je počeo nezaustavljivi egzodus medicinskih sestara i tehničara.

I pored toga, kaže, Vlada i nadležne institucije nisu našle za shodno da ponude sistematska rješenja za zaštitu medicinskih radnika, nego su donijeli odluku o minimalcu koji je sada tek nešto malo niži od plata tehničara i medicinskih sestara. „Da ne budem shvaćem pogrešno kolegama sa minimalcem nije plata velika, oni su zaslužili i više od ovog iznosa, već je nama plata toliko mala i nikada se nije desilo da budemo ovako blizu minimalcu. Sigurno je da ćemo gubiti produktivnost u radu i da će želja za odlaskom iz naših zdrvstvennih ustanova sve više da se širi. Sve ovo su razlozi za odlazak i ono malo stručnog kadra što je još uvijek ovdje, a gubitak je već sada, mogu slobodno reći, nenadoknadiv“, zaključuje Šerbedžija.

6yka.com