Nakon pet godina, nastavljeni su radovi na izgradnji sportske dvorane u Omarskoj. Biće to višenamjenski objekat u kojem će kutak za vježbanje naći aktivni sportisti, rekreativci i učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Dvorani i novoj sali za vježbanje raduju se i najmlađi članovi Fudbalskog kluba „Omarska“ Matej Marmat i Lazar Predojević učenici su 8. razreda i aktivni sportisti ovog kluba. Oni ističu da će im nova dvorana donijeti mnogo bolje uslove za treniranje i veću motivaciju.

Fudbalski klub “Omarska” u sistemu takmičenja ima pet kategorija i više od sto aktivnih sportista. Za prevoz na jedan trening u Prijedor poterebno im je 200 maraka. Nova dvorana će obezbijediti neophodne uslove za kvalitetne pripreme i donijeti neophodne uštede.

„Dvorana će nam značiti puno na poboljšanju svih uslova jer punih 50 godina mi pripreme, naročito zimske, radimo u nekim malim dvoranama, najčešće na otvorenom prostoru. Za rang u kome se takmičimo, ovo će biti veliko poboljšanje“, kaže Svetozar Krecelj, predsjednik Kluba.

Nova sportska dvorana poboljšaće uslove i način rada kada je u pitanju fizičko vaspitanje u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. U ovoj obrazovnoj ustanovi ističu da ne treba zanemariti probleme koje kod djece izaziva pretjerana gojaznost.

„Sigurno da imamo velike probleme sa gojaznom djecom, sa problemima hoda i izdržljivošću prilikom trčanja. Imamo problem i sa pripremama za takmičenje i sigurno je da ćemo imati još bolje rezultate u odnosu na sadašnje sa ovom novom dvoranom. Rezultati postoje. Imamo i regionalna i republička takmičenja, a sa ovom dvoranom sigurno će ona biti još kvalitentija i bolja i lakša priprema, naravno“, ističe direktor škole Boban Berić.

Na tenderu za izvođenje radova u drugoj fazi izgradnje sportske dvorane u Omarskoj prošlo je građevinsko preduzeće „Unijat“.

„Drago mi je da smo mi prošli na ovom tenderu i da je lokalna firma dobila ovaj posao. U roku ćemo završiti radove, možda čak i prije zato što nam vrijeme ide naruku. Već je ljepše vrijeme i krenuli smo sa radovima. Nadam se da će sve biti kako smo dogovorili i da će iči po planu i programu“, kaže vlasnik preduzeća Mladen Unijat.

„Sa koalicionim partnerima dogovorili smo se da sredstva u iznosu od dva miliona maraka koja smo dobili od Vlade Republike Srpske usmjerimo u završetak dvorane u Omarskoj“, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i dodao da je grad opredjeljen da ulaže u sportsku infrastrukturu.

„Izgradnja dvorane počela je krajem 2018. godine. U prvoj fazi nvestirano je ukupno 580 hiljada maraka, od toga 490 hiljada od Vlade Srbije, a 91 hiljadu obezbijedila je lokalna zajednica. Drago nam je što idemo korak naprijed i da napokon ovo mjesto dobije sportsku dvoranu onakvu kakvu zaslužuje. Konkretno, projekat druge faze je u vrijednosti dva miliona maraka i po ugovoru rok za izvođenje tih radova je devet mjeseci. Što se tiče treće faze, ona će obuhvatati postavljanje parketa, sportske opreme, unutrašnje bravarije, kotlove i naravno elektroinstalacije i klimu. Još bih dodao da će dvorana imati tribine, negdje oko 520 sjedećih mjesta“, istakao je Javor

Predviđeno je da izgradnja sportske dvorane u Omarskoj bude završena do kraja godine. Po trenutnim cijenama, za treću fazu biće neophodno oko 800 hiljada maraka.

kozarski.com