U okviru projekta “Podrška podizanju plastenika”, Grad Prijedor izdvojio je 25.000 KM za nabavku 50 plastenika, čija je podjela počela u Omarskoj.

Danas je podijeljeno 20-ak plastenika poljoprivrednim proizvođačima iz sela koja gravitiraju ovom naselju.

Jedan od njih je Teodor Sredić, koji se nakon 30 godina vratio iz Njemačke u rodne Niševiće, a kaže da će plastenik dobro doći njegovoj šestočlanoj porodici.

“Drago mi je što sam dobio ovaj plastenik, da mogu da se bavim proizvodnjom povrća za svoje potrebe. Sve je proteklo dobro, a Grad je olakšao transport i prevoz plastenika poljoprivrednicima. Uzgajaću paradajz, paprike i luk, ono što djeca najviše vole. Važno je da ću proizvoditi zdravu hranu za svoje ukućane”, ističe Sredić.

Za ovaj projekat vladalo je veliko interesovanje, što potvrđuje preko 90 prijava. Od toga je, na osnovu pristigle dokumentacije, izvršen odabir korisnika koji ispunjavaju uslove za besplatne plastenike.

Riječ je o plastenicima površine 40 kvadrata, a ciljna grupa su nezaposleni i osobe slabijeg socio-ekonomskog statusa koji žive u ruralnim područjima, pojašnjavaju iz nadležnog gradskog odjeljenja.

“Ideja za pokretanje ovog projekta proistekla je iz činjenice da smo, iz godine u godinu, sve više izloženi negativnim uticajima klimatskih promjena. Proizvodnja povrća na otvorenom polju sve je teža, a budućnost u oblasti povrtarstva ogleda se upravo u uzgoju povrća u kontrolisanim, odnosno zatvorenim uslovima”, rekao je Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naredne sedmice biće nastavljena podjela plastenika za korisnike iz drugih ruralnih područja.

Tubin podsjeća da je u prošloj godini isplaćeno oko 100.000 KM na osnovu podsticajnih sredstava za proizvodnju povrća, što na otvorenom što na zatvorenom.

Iz ovog odjeljenja ističu da su u toku jučerašnjeg dana isplatili podsticajna sredstva po osnovu premije za proizvedeno kravlje mlijeko i zakup tezgi, u ukupnom iznosu od 77.000 KM.

Time su ukupna izdvajanja, po osnovu različitih podsticaja u prošloj godini, dostigla cifru od oko milion KM.

kozarski.com