Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puhorinama u Velikom Palančištu položeni su vijenci i evocirane uspomene na 402 civila iz ovog sela i susjednih sela koji su ubijeni prije 81 godine.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je ovo sjećanje na jedan od najcrnjih dana u istoriji ovoga kraja i ovoga naroda sela Veliko i Malo Palančište.

“Tada su ustaše bez ikakve svoje komande i bez ikakve naredbe izašle u ovaj kraj 20. oktobra i počeli sakupljati civilno stanovništvo , kupiti po kućama i voditi na odredište gdje će biti likvidacija koja je trajala i sutradan i nastavljena i 22.oktobra, baš na današnji dan”, izjavio je Rodić.

On je dodao da različiti izvori daju različite podatke, ali da je činjenica da su najpouzdaniji podaci od Srete Banovića, prvoborca ovoga kraja koji je rekao i napisao da je ovdje ubijeno 402 civila.

“Kažemo ubijeno, ali nije dovoljno to već treba reći da su ubijeni bajonetom, maljem, sjekirom i nekim tupim predmetima koji su bili vrlo oštri. Nisu bila pošteđena ni djeca , a najosjetljiviji smo kad se govori od djeci”, rekao je Rodić.

On je dodao da je iz sela Veliko i Malo Palančište ubijeno 259 djece.

“To je jedna manja osnovna škola, a te djece je nestalo u toku Drugog svjetskog rata, najviše u vrijeme ovoga pokolja”, rekao je Rodić te poručio da se sa ovoga mjesta šalje poruka da rata nikada ne bude i da mir vlada u svijetu.

Ispred Gradske uprave vijenac su položile i dužnu počast stradalim civilima odale Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika i Olivera Brdar Mriković, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku.

“Narod ovog kraja, Kozare i Potkozarja istoriju je ispisao krvlju i na nama je da sjećanje na tu žrtvu čuvamo od zaborava i na mlade generacije prenosimo kulturu sjećanja , ali isto tako da pošaljemo jednu poruku- ono što se ovdje dogodilo da se nikada i nikome ne ponovi”, istakla je Dodoševa.

Pored njih, vijence su položili i drugi predstavnici gradskih boračkih organizacija i mještani Velikog i Malog Palančišta.

prijedorgrad.org