Željezničar Sport Team – Omarska
Subota, 30. septembar u 15:30

Teška vremena za Omarsku. Nakon poraza protiv Sutjeske, trener Jelisavac je podnio ostavku, pa će ekipu na utakmici protiv Željezničara voditi Saša Keranović uz pomoć Ananda Krecelja. Zlatko Jelisavac je na sebe preuzeo sav teret loših rezultata, iako svi u klubu znaju da nije samo on odgovoran za loš start, da je vrijedno radio svoj posao, ali jednostavno nisu se poklopile sve kockice, a što je neophodno da bi se pobjeđivalo u ovoj ligi.

Bilo kako bilo, jedna epoha je gotova i sada se svi nadamo da će ova šok-terapija uroditi plodom i da će ekipa proigrati. Možda već u subotu kada gostujemo kod kvalitetne ekipe Željezničara u Banjaluci. Željezničar tradicionalno igra uglavnom sa mladim igračima poniklim u školi Sport Teama, ali su ove godine ipak ekipu pojačali sa nekoliko iskusnijih povratnika, kao što su Bilal i Čolić, a ove sedmice su angažovali i iskusnog internacionalca Nikolu Poparu. Ovi iskusniji igrači predstavljaju i najopasnije igrače u redovima Željezničara. Željezničar je odlično startovao, ali ej sada u seriji od tri uzastopna poraza, tako da je i za Željezničar utakmica sa Omarskom veoma značajna, jer se i oni nadaju da će izaći iz krize.

Što se tiče Omarske, vjerovatno će biti promjena u formaciji i u sastavu, te se nadamo da ćemo u subotu vidjeti i neku novu energiju u ekipi. Ako ništa drugo, bar je tradicija na našoj strani. Omarska je pobjedila u sva četiri prvoligaška susreta u poslednje dvije sezone, pa se nadamo da će tako biti i u subotu. Što se tiče kartona, izostaće samo Sajak.

Da ponovimo još jednom, utakmica se igra u subotu sa početkom od 15:30 časova na stadionu u Predgrađu.

Međusobni susreti

Omarska i Željo su se do sada veoma rijetko sastajali. Prije rata su odigrali samo dvije utakmice u sezoni 1980/81. Kuriozitet je da je na utakmici u Omarskoj, Ante Gombović po prvi put vodio ekipu Omarske pred domaćim gledaocima. Međutim, Željo je na kraju sezone ispao u grupnu ligu i do rata se nismo više sastajali. Nakon rata smo odigrali susrete u sezoni 1998/99. Omarska je ušla sa šampionskim ambicijama, ali je već u četvrtom kolu protiv Želje odigrala 2-2 u Banjaluci i tada su faktički prestali šampionski snovi, a na kraju smo ispali iz lige. Omarska je tek u sezoni 2021/22 po prvi put savladala Željezničar.

10 4 3 3 13-12
80/81 1-1 0-1
98/99 2-3 2-2
16/17 1-1 0-2
21/22 1-0 1-0
22/23 2-1 2-1

FK Omarska