Kamioni firme “Drvo-export” iz Teslića juče su počeli sa odvozom uglja lignita iz sela Bistrica kod Prijedora nakon što je Vlada Republike Srpske uprkos grčevitoj borbi mještana dodjelila koncesiju za eksploataciju. Mještani se i dalje protive zbog čega je reagovala i jedinica Žandarmerije.

Uprkos višemjesečnim protestima i upornim zahtjevima mještana Bistrice kod Prijedora, Vlada Republike Srpske u četvrtak je dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja lignita u sred njihovog sela teslićkoj firmi “Drvo-export”, a samo dan kasnije odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske, da bi u subotu, stupila na snagu.

Nezadovoljni mještani pokušali su blokirati put kroz selo kako bi onemogućili prolaz kamionima koji stvaraju buku, dižu prašinu I devastiraju jedinu putnu komunikaciju ovog sela sa magistralnim putem. U tome ih je spriječila Jedinica Žandarmerije koja je kako mještani navode bukvalno uklonila ih sa putne mreže.

“Izgledalo je kao u filmu strave I užasa. Šest žena je tu bilo sa tri muškarca, naših komšija I pojavilo je 15 momaka da nas pohapsi. Zašto da nas hapse? Postavljam pitanje našoj policiji, državi, predsjedniku, zašto da nas hapse? Poslali su 15 policajaca da nas hapse.”- vidno uznemirena priča Daliborka Zrnić, mještanka Bistrice.

“Mi smo ogorčeni ne samo na ove tajkune, nego na ovu Vladu koju je ovaj narod birao. Predstavnike vlasti mi smo birali I neće da nam dođu već šalju policiju I specijalu na goloruki narod”- dodaje Snježana Tomecić.

Mještani ovog sela, mjesecima unazad se bore protiv otvaranja rudnika i iskopavanja lignita, podnijeli su niz tužbi protiv Vlade Republike Srpske, prijavljivali nezakonito iskopavanje inspekciji više desetina puta, pisali na razne adrese ali niko nije preduzeo ništa.

Ističu da puna tri mjeseca traje ignorisanje svih nadležnih u Republici Srpskoj kao I od gradske uprave Prijedor koja je kako navode prije dva mjeseca održala posebnu sjednicu I donijela Zaključak o obustavi svih radova u Bistrici koji je međutim samo dan nakon donošenja pao u vodu.

Poručuju da je Bistrica primjer sunovrata države I sistema u kojoj se kako navode pokazalo da je pojedinac jači od države.

BN TV