Roman ”Vjetar još nije stao”, devedesetogodišnjeg autora, Vasilija Karana iz Banjaluke, promovisan je u Gradskoj čitaonici u okviru 51. „Književnih susreta na Kozari“. Karan, koji se već 66 godina bavi pisanjem, u ovoj knjizi je obrađivao teške ratne dane kroz koje je prolazio srpski narod.

”Dočarao sam Bosnu koja je bila u plamenu, patnju ali i rodoljublje naših ljudi. Glavni lik je čovjek koji radi u Berlinu i koji je pred penzijom. Njegova tri sina bila su na frontu, on nije mogao da izdrži pa je uzeo oružje i otišao na front, gdje se borio do kraja rata. Kroz te likove sam dočarao sve nevolje boraca u rovu. Taj rov bio je najkrvaviji i najteži na Vlašiću”, kaže Karan.

Roman ”Vjetar još nije stao” prošao je na konkursu za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca, koji je organizovala Narodna bibiloteka ”Ćirilo i Metodije”.

”Mi ga promovišemo u okviru ‘Književnih susreta na Kozari’ iz razloga što je književni opus Vasilija Karana posvećen Kozari. On je dijete Kozare i nekako je bilo logično da ga uvrstimo u program ove manifestacije”, navodi Gordana Vila, direktorica NB ”Ćirilo i Metodije”.

kozarski.com