Mještani Bistrice danas će opet protestovati zbog namjere koncesionara i vlasti u Srpskoj da u njihovom selu otvore rudnik lignita, što bi, kako tvrde, zbog buke i zagađenja, ugrozilo njihova poljoprivredna imanja i život u ovom porkozarskom selu, učinio nemogućim.

Protestna šetnja pod motom “Ne rudniku u Bistrici” počeće sutra u 12 časova ispred mjesnog Društvenog doma i nastaviće se do, kako navode organizatori, “nelegalnog rudnika uglja”.

– Građani Bistrice su dali priliku institucijama Republike Srpske da zaustave nelegalne aktivnosti , ali za prethodna dva mjeseca se ništa nije desilo, osim što nam je Bistrica devastirana – rekao je za Srpskainfo jedan od organizaora protesta.

Njegove komšije podsjećaju da su i ranije protestovali, izvodili na teren geometre, koji su ustanovili da je pristupni put ka radilištu, na kojem mašine preduzeća “Drvo-eksport” već dva mjeseca kopaju, zahvatio privatne parcele Bistričana.

Pisali su i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pa čak i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, apelujući da zaustave nelegalne radove i devastaciju sela.

Niko im nije odgovorio.

– Dodik je poručio preko svog Tviter naloga da će se informisati o čemu se u Bistrici radi, kolio mi znamo, tražio je samo informacije od gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora. I mi smo zvali Javora, rečeno nam je da su svi zauzeti zbog priprema za obilježavanje godišnjice “Oluje”. Uz dužno poštovanje žrtvama, ali nama se sprema nova “Oluja” – rekao je jedan mještanin.

Na Fejsbuk grupi “Čuvari Bistrice” mještani su detaljno obrazložili zašto protestuju.

– Protestujemo zato što je Vlada Republike Srpske bespravno donijela Odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja i zato što je Ministarstvo donijelo riješenje kojim se ne zahtijeva da “Drvo-eksport” izradi Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu – navodi se u obajvi.

Nezadovoljni su, kažu, i zato što institucije, a posebno inspekcije, neće da sankcionišu nelegalne aktivnosti koje se sprovode u Bistrici, i zato što radovi nesmetano traju iako nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, pa se kopa i po parcelama koje nisu u vlasništvu budućih koncesionara.

– Protestujemo zato što ne želimo da Bistrički trougao napravi novu “Oluju” na našim prostorima i da nam se ljudi raseljavaju zbog rudnika, kamenoloma u blizini sela i trase autoputa, koja će nam Bistricu presjeći na dva dijela – poručuju Bistričani.

srpskainfo.com