Spomen-kosturnica posvećena stradalim civilima, među kojima je bilo i 157 radnika “Željeznice”, i danas podsjeća na stravičan zločin koji je počinila vojska NDH na ovom području, krajem jula i početkom avgusta 1941. godine. Iako je sanirano 2020. godine, potomci stradalih kažu da je potrebno još toga uraditi, kako bi se ovo spomen-obilježje dovelo u red.

“Trebalo bi nastaviti sa adaptacijom, jer se vidi da je na mnogo mjesta propala spomen-ploča. Bilo bi dobro da se ugradi ploča sa imenima stradalih, ali taj spisak je teško pronaći”, rekao je Jovo Maričić, potomak stradalog željezničara.

Pored 138 spomen-obilježja u Prijedoru, koji su posvećeni žrtvama i narodnim herojima u Drugom svjetskom ratu, postoji još mjesta stradanja koja treba obilježiti, kažu u prijedorskom SUBNOR-u. Gradskoj upravi obratiće se sa inicijativom za izgradnju centralnog spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora.

“Da se formira odbor koji bi vodio računa o izgradnji centralnog spomen-obilježja svim žrtvama fašističkog terora, to jeste ustaškog terora u Prijedoru. Smatramo da bi taj spomenik mogao da se nalazi desno od Partizanskog groblja na Urijama”, rekao je Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a.

Danas je ostalo samo gorko sjećanje na stravične zločine i stradale civile, a obaveza svih je da čuvaju uspomenu na nedužne žrtve, poručuju iz prijedorskog SUBNOR-a.

kozarski.com