Dva majmuna, koja su pobjegla iz mini-zoološkog vrta u Prijedoru, pronađena su i vraćena u smještaj, rekao je Srni direktor preduzeća “Komunalne usluge” Dalibor Grabež.

On je naveo da su dojavu o bjekstvu majmuna sa ranča “Aris” u privatnom vlasništvu dobili od veterinara juče iza 15.00 časova i da je dao odobrenje radnicima higijeničarske službe da upotrijebe pušku za uspavljivanje.

“To je specijalna puška koju u prijedorskoj regiji imamo samo mi. U vrijeme kad je nabavljena koštala je oko 10.000 KM, a sada je možda dvostruko skuplja. Radnici je mogu koristiti isključivo uz odobrenje direktora i ona služi samo za uspavljivanje iako izgleda kao vatreno oružje”, pojasnio je Grabež.

On je rekao da je ovo prvi put da uspavljuju majmune i da su to do sada uglavnom radili nad psima, te izrazio zadovoljstvo što je intervencija uspješno izvedena.

“Majmuni su pronađeni u zaseoku Babići na jednom drvetu. Uspavani su i vraćeni vlasnicima. Došli su svijesti poslije sat vremena i ubrzo su se potpuno oporavili od dejstva sredstva za uspavljivanje”, dodao je Grabež.

On je pozvao sugrađane, kao i stanovnike drugih lokalnih zajednica kojima ovo preduzeće pruža usluge higijeničarske službe, da radnicima budu na usluzi i da sarađuju, a ne da im otežavaju posao i sprečavaju ih u intervencijama, pa čak i fizički napadaju.

“Bilo je slučajeva da naše radnike ljudi gađaju flašama, kamenjem, vrijeđaju ih, a sve iz neznanja i neinformisanosti. Puška koju nose ne ubija životinje nego samo uspavljuje na određeno vrijeme tokom kojeg će biti smještene na sigurno”, istakao je Grabež.

Prema njegovim riječima, higijeničarska služba se bavi i hvatanjem napuštenih pasa i dovođenjem u prihvatilište za pse, uklanjanjem uginulih životinja sa javnih površina ili po pozivu građana kao što je, na primjer, bio slučaj sa ovcama stradalim od pasa lutalica u Rakelićima.

“Bilo je dosta kontroverzi – da li je snimak montaža, otkud majmun u Prijedoru i slično, kao i pitanja da li je živ. U kontaktu smo sa vlasnicima i saznali smo da je sa životinjama sve u redu”, naglasio je Grabež.

Safira Karahodžić iz ranča “Aris” kaže da je riječ o majci i mladunčetu majmuna vrste makaki, te da su se nakon uspavljivanja potpuno oporavili.

“Zbog različitih komentara na društvenim mrežama o neuslovnom smještaju, želim reći da su ove životinje smještene u prostoriju sa centralnim grijanjem i PVC bravarijom, da, osim zatvorenog prostora, imaju i otvoreni zaštićen mrežom. Juče smo ih pustili u taj otvoreni dio jer je bilo lijepo vrijeme”, navela je Karahodžićeva.

Ona kaže da su majmuni provalili na jednom mjestu mrežu i tako pobjegli, te da će uslijediti dodatni radovi radi bolje zaštite.

Vijest o odbjeglim majmunima juče se prvo pojavila kao video-snimak u “vajber” grupama u kojima se razmjenjuju informacije o saobraćaju. Na video- snimku se vidi kako majmun trči pokraj magistralnog puta Prijedor-Banjaluka.

SRNA