Za hranom i energetikom u svijetu vlada globalna potražnja, a Republika Srpska ima sreću i privilegiju da ima i jedno i drugo, te se na te oblasti i treba fokusirati za budućnost, izjavio je danas predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

“Investicije u energetiku moraju biti milionske, ali su i benefiti milionski. Zato u ovu oblast može ulagati ili država ili velike korporacije koje imaju ozbiljan kapital. Tek 30 odsto energetskog potencijala Srpske je iskorišteno”, rekao je Ćorić na panel diskusiji “Prirodni potencijali kao razvojna šansa” na investicionoj konferenciji “Invest Srpska 2022” u Prijedoru.

On je naveo da je Srpska u prvih sedam mjeseci uvezla vode u vrijednosti sedam miliona maraka i da je to pokazatelj da nisu iskorišteni vlastiti resursi u pravom obimu, ističući da opredjeljenje vlasti prema prirodnim bogatstvima mora biti jasno i sistemsko.

“Vrijeme koje dolazi će nas na to primorati”, poručio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, i ljudski resursi i reforma obrazovanja moraju takođe biti u službi razvoja i iskorištenosti prirodnih potencijala, a u prvom redu mora se imati visokoobrazovanih kadrova tehničke struke i uvesti dualno obrazovanje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Goran Bursać podsjetio je da je ovo ministarstvo u posljedne četiri godine promijenilo koncept kapitalnih investicija na način da učešće sa nekadašnjih do 30 odsto preinači u 30 odsto, kako bi se izbjeglo da zbog velikog broja zahtjeva, a ograničenog budžeta, poljoprivrednici dobiju nedovoljnih pet, sedam ili 16 odsto.

“Osim toga, uspijevamo odobriti sve i jedan zahtjev. Kada ne bude dovoljno iz agrarnog budžeta od 75 miliona maraka, onda uz razumijevanje Vlade nađeno načina da se pokrije i razlika. I svake godine imamo veći broj zahtjeva u odnosu na prethodnu godinu”, naveo je Bursać.

On je dodao da se ovo ministarstvo bavi problemom klimatskih promjena i zahvalio Vladi Srbije na pomoći za protivgradni sistem.

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Srbije Aleksandar Bogićević rekao je da ovo ministarstvo godišnje zaprimi oko 160.000 zahtjeva poljoprivrednika za subvencije.

“Tako ni u ove posljednje tri godine krize, što zbog pandemije što zbog ukrajinskog sukoba, nije opada poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji. Naprotiv, rasla je i dostigla deser odsto učešća u BDP-u”, naveo je Bogićević.

Zamjenik direktora Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Mihajlo Travar rekao je da ima prostora za ulaganja u energetsku sigurnost i stabilnost.

On je naveo da su izdate tri koncesije za solarne elektrane u istočnoj Hercegovini, da su još tri u proceduri i da su izdate dvije koncesije za vjetroelektrane, takođe u Hercegovini.

Konferencija “Invest Srpska 2022” okupila je oko 200 učesnika iz više zemalja koji u okviru sedam panela razgovaraju o aktuelnim ekonomskim izazovima.

SRNA