Jaka kiša, praćena vjetrom i grmljavinom, zahvatila je noćas oko 3 sata područje Prijedora.

Vjetar je lomio grane drveća, a zbog velike količine padavina, poplavljeni su podrumi poslovnih i stambenih objekata, zbog čega su pune ruke posla imali vatrogasci.

I poljoprivrednici su pretrpjeli štetu, jer skoro da nema bašte koja nije oštećena usljed jakog vjetra i kiše.

Nevrijeme je noćas probudile i mještane Urija koji žive uz rječicu Puharsku.

Za oko pola sata, ova rječica izlila se na okolna imanja.

“Oko tri sata noćas su me probudili led, kiša, vjetar, grmjelo je i sijevalo. Sklanjali smo što se moglo skloniti. Za oko pola sata već je izlila Puharska. Ona dolazi iz mjesta Crna Dolina i donosi bujične vode, ali i kanalizaciju Aerodromskog naselja. Problem je što je puna smeća i vreća, guma koje oslabe protok vode”, pričaju mještani i dodaju da je potrebno hitno čišćenje korita Puharske u ovom naselju.

Zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš, rekao je da su vatrogasci, već dvadesetak minuta nakon početka jakih pljuskova, primili prvi poziv zbog izbijanja podzemnih voda u objektima.

“Velika količina padavina je u kratkom vremenskom roku uzrokovala plavljenja, nije bilo moguće da kanalizacija primi tu količinu vode. Došlo je do plavljenja određenih podrumskih prostorija u dijelu Ulice Slavka Rodića. Ispumpavali smo vodu iz podruma Tržnog centra ‘Patrija’, odakle smo dobili i prvi poziv, a potom u objektu ‘Agromedeksa’, podruma banke NLB, susjedne zlatare i još nekih objekata”, naveo je Miljuš. Vatrogasci su intervenisali i na gašenju požara na krovu vikendice u Malom Palančištu koji je, najvjerovatnije, izazvan udarom groma.

Poslovođa Radne jedinice “Javna čistoća” u prijedorskom komunalnom preduzeću, Rajka Rauš, navela je da su radnici ovog preduzeća čistili saobraćajnice i trotoare od nanesenog lišća i smeća.

“Ovo noćas bilo je baš vanredno i niko nije očekivao ovakvo nevrijeme, ali uspjeli smo da raščistimo naneseni nered. Bilo je polomljeno nekoliko stabala, a najveće je polomljeno kod Autobuske stanice. Takođe je na Pećanima bilo polomljenih grana”, rekla je Rauševa.

kozarski.com