Polaganjem cvijeća na grob narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, Udruženje za očuvanje tradicije obilježilo je 126 godina od rođenja ovog velikog Prijedorčanina. Bio je čovjek kakvi će ljudi tek biti, misao je koja najbolje govori o ovom velikanu, koji svima treba da bude uzor, poručeno je u četvrtak.

– Nama Mladen Stojanović treba da posluži kao uzor, da bi mi bili bolji ljudi. Ne treba zaboraviti da je on, u vrijeme kad su se za pogrešnu riječ mogle doživjeti mnoge neprijatnosti, bio osuđen na robiju u Tuzlanskom procesu. Međutim, Mladen se nikad nije pokolebao i uvijek je bio antifašista. Borio se protiv onih koji su nametali neka svoja pravila, koja nisu u skladu sa ljudskim vrijednostima – rekao je predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije, Željko Šormaz.

Ovo je bila završnica obilježavanja osam decenija od pogibije legendarnog komandanta sa Kozare, u okviru kojeg su, proteklih dana, bile organizovane brojne aktivnosti, uz učešće organizacija i ustanova koje nose ime Mladena Stojanovića.

kozarski.com