Gradska uprava Prijedora poslala je pismo studentima iz ovog grada da moraju da vrate stipendije, koje su ranije dobili, na račun gradskog budžeta. Ukoliko ne vrate 120 maraka gradu biće podignuta tužba i pokrenut sudski spor protiv studenata pred Osnovnim sudom u Prijedoru. U obrazloženju se navodi da im je stipendija, isplaćena za vanredne lokalne izbore za gradonačelnika isplaćena greškom i propustom službenika u gradskoj upravi.

I kada smo pomislili da je grad Prijedor završio sa skandalima nakon prijevremenih izbora za gradonačelnika, prava pometnja u Gradskoj upravi je tek počela. Zbog greške koju je načinio službenik u gradskoj upravi, studenti su dužni da vrate novac koji im je uplaćen prije skoro pet mjeseci. Zbog toga će oni koji se i ove godine stipendiraju dobiti jednu stpendiju manje, dok je studentima koji su završili školovanje poslat zahtjev za povrat novca.

Ove navode potvrdio je i sam gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, koji kaže da to bilo prošle godine prije nego što je on izabran za gradonačelnika.

“Tražio sam informaciju od Odjeljenja za finansije gdje sqam dobio informaciju da se radi o 92 studenta. Greška je načinjena od strane određenog lica koje je bilo na zamjeni. Ta tri mjeseca koliko je radilo desio se taj propust gdje je isplaćena jedanaesta stipendija od ukupno deset koliko je predviđeno. U narednom periodu imaćemo više sastanaka pa ćemo vidjeti šta i kako“, kaže prvi čovjek Prijedora.

Ukoliko studenti ne vrate novac, grad Prijedor prijeti sudskim tužbama.

“Ukoliko se izvršite povrat stipendije u što kraćem roku, bićemo u situaciji da postupimo u skladu sa članom 5. Ugovora i obratimo se nadležnom Osnovnom sudu u Prijedoru”.

Na pitanje da li su studenti žrtve nečijeg nemara i ima li grad pravo da podnosi tužbe protiv njih, prvi čovjek grada odgovara:

“Iskren da budem u ugovoru što je definisano to stoji. Ako ste pročitali ugovor znate šta je definisano“.

Studente koje smo kontaktirali nisu željeli da govore o ovom problemu zbog straha da ne izgube i trenutna primanja iz gradskog budžeta.

Od 29.520 maraka koje su pogrešno uplaćene, 18.480 maraka je obustavljeno stipendistima u ovoj godini, dok se 11.040 KM potražuje od studenata koji više ne primaju stipendije.

Iz opozicije pozivaju studente da ne vraćaju novac i da grad treba da nađe drugi način kako bi se manjak novca zbog propusta, namirio.

Šef kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Goran Predojević smatra da je trebalo tražiti drugačije načine kako da se rješi ta situacija.

“Mislim da studenti ne trebaju da vraćaju stipendije već određenom skupštinskom odlukom ili nekim drugim načinom riješiti taj problem”, kazao je Predojević navodeći da nema potrebe da se studentima prijeti sudskim epilogom, jer to nije njihova greška.

Kako smo saznali, službenik koji je napravio propust više ne radi u Gradskoj upravi, a njegovo očito nesnalaženje u poslu, po svemu sudeći, platiće studenti kojima gradska uprava, umjesto da pomaže, prijeti sudskim parnicama.

rtvbn.com