U ponedjeljak, 7. marta Grad Prijedor organizuje uličnu akciju i javnu tribinu pod nazivom “Borba protiv korupcije u Gradu Prijedor”, pod okriljem Projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovih javnih događaja je da se građanima približe mehanizmi dobrog upravljanja u Gradu Prijedor i aktivnosti koje Grad preduzima na unapređenju transparentnosti, odgovornosti i integriteta. Kao dio promotivnih aktivnosti planirano je da se na malom gradskom trgu od 12:00 do 13:00 sati postavi info štand, kada će građani imati priliku da sa predstavnicima Grada razgovaraju i dobiju više informacija o načinima na koji mogu prijaviti korupciju i druge oblike neetičnih ponašanja.

Takođe, od 18:00-20:00 sati u sali Zavoda za izgradnju grada biće organizovana javna tribina pod nazivom “Borba protiv korupcije u Gradu Prijedor” na kojoj će predstavnici Grada kao i implementatori pomenutog projekta održati dodatna predavanja za građane na temu prevencije korupcije. Između ostalog, ovom prilikom biće razgovora o načinima na koji građani mogu prijaviti korupciju, njihovim pravima i regulatornom okviru koji pokriva ovu oblast, te o načinima na koji građani mogu ostvariti svoja prava na slobodan pristup informacijama. Predstavnik Gradske uprave će dati detaljniji pregled mehanizama koji građanima omogućuju pravo da budu kreatori demokratskog društva zajedno sa Gradskom upravom, a to upravo počinje od upoznavanja sa pravima koja građani imaju i institucionalnim okvirima koji im pružaju priliku da ih ostvare.

Brošure koje promovišu borbu protiv korupcije u Gradu Prijedoru možete pogledati OVDJE

prijedorgrad.org