Pandemija izazvana korona virusom, pored zdravstvenih, donijela je i probleme kada je u pitanju mentalno zdravlje. Povećan je broj depresivnih osoba, a psiholozi kažu da je posebno zabrinjavajuće što je među njima sve više mladih u osnovnim i srednjim školama.

„Negdje od sredine 2020. godine sve više mladih javlja se za pomoć. Dolaze sami ili uz podršku roditelja. Razlozi za to jesu povećan nivo anksioznosti i adolescenske depresije koja ranije nije bila uobičajena za ovaj uzrast“, ističe Maja Savanović Zorić, psiholog i psihoterapeut.

U školama je primjećeno drugačije ponašanje učenika u odnosu na raniji pariod.

„Primjećujemo sve više učenika sa simptomima koji ukazuju na depresivno i anksiozno ponašanje, sve se više razvijaju fobije i strahovi kod naših učenika. Primjetili smo i to da u školi nema više nekadašnje graje. Kad uđete u školu pa se čuju djeca, pa skaču pa pričaju, ne, oni to sve nekako u tišini rade, dolaze na nastavu, odlaze sa nastave“, kaže Dražena Mršić, psiholog Ugostiteljsko-ekonomske škole.

Veliku ulogu u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta ima fizička aktivnost. Fitnes instruktorka Draginja Topić ističe da je korona pomogla odraslima koji se bave nekim vidom rekreacije da shvate koliko je to važno i redovnije su dolazili na treninge.

Psiholozi savjetuju da treba raditi ono što je dobro i što će dovesti do poboljšanja mentalnog zdravlja. Kao primjer navode sport, rekreaciju, šetnju, planinarenje, slušanje muzike. Psiholozi se slažu da je neophodno uraditi sveobuhvatno istraživanje koje bi pokazalo koliko je pandemija prouzrokovala povećanu depresivnost i koje bi pomoglo u bržem i lakšem saniranju negativnih posljedica.

kozarski.com