Republika Srpska objavila je plan privatizacije u 2022. godini devet kompanija, uključujući i potencijalno najveći posao, prodaju većinskog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor.

Na listi za privatizaciju su najvećim dijelom kompanije koje su i ranije nesupješno prodavane.

Tako se na listi Investiciono-razvojne banke za prodaju 100 posto državnog kapitala nalaze tri kompenije koje je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju – Novi mermer a.d. Šekovići, Novi autodijelovi a.d. Rudo i Nova tvornica prečistača Rogatica.

Vlada RS svojevremeno je, 2018. godine, bila našla kupca za Novi mermer – kompaniju Tehnometal Vlasenica, ali je tender proglasila neuspjelim jer je ponuda ocijenjena neprihvatljivom. Za druge dvije kompanije na nekoliko raspisanih tendera nisu se pojavili ponuđači.

Vlada RS ponovo će pokušati prodati 65 posto kapitala u RŽR Ljubija, odnosno ukupno 33.005.235 akcija. Nedavno je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić kazao da “prodaja RŽR Ljubija stoji i dalje kao opcija” iako Vlada s ArcelorMittlom radi na pokretanju Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Prema njegovim riječima, to neće utjecati na poziciju unutar partnerstva s ArcelorMittalom.

– Mogu se mijenjati odnosi unutar preduzeća, to nije važno, važno je da će ovdje ljudi početi raditi. Pokušat ćemo dokapitalizacijom poboljšati položaj RŽR-a, istaknuo je Đokić.

Aukcija za paket akcija Rudnika željezne rude Ljubija, koja je održana u januaru 2019. na Banjalučkoj berzi, nije uspjela jer ArcelorMital SA Luksemburg kojem je izdata potvrda za učešće na aukciji nije unio kupovni nalog. Početna cijena bila je 2,0912 KM za jednu akciju.

Jedna od zanimljivih privatizacija mogla bi biti prodaja 42,26 posto akcija Akcijskog fonda RS u Krajinapetrolu gdje NES d.o.o. Banja Luka sa 32,2 posto i INA sa 9,71 posto odranije vode borbu za ovladavanje kompanijom.

Na prodaji će biti i 30 posto u preduzeću Budućnost a.d. Šamac,
19,72 posto u banjalučkom Stočaru, 10,55 posto u BRC Šeher a.d. Banja Luka i 7,45 posto u PD Semberija a.d. Bijeljina.

indikator.ba
Foto – ilustracija